Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gigastal krijgt miljoenen subsidie

  •  
09-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Varkers_gigastal.jpg

Bedrijf met 1,1 miljoen kippen en 34.000 varkens

Megastallen zijn verleden tijd herhaalde staatssecretaris Bleker meerdere malen. Toch wordt er in de gemeente Horst aan de Maas een gigastal gebouwd die acht keer groter dreigt te worden dan de bovengrens die Bleker heeft voorgesteld. Nog pikanter is dat deze stal wordt gesubsidieerd door het rijk met 2,3 miljoen euro.
In de stal moeten 34.000 varkens en 1,1 miljoen kippen komen. Volgens de projectontwikkelaar wordt het een zeer innovatief bedrijf dat zich pas zal bewijzen als het er staat. De subsidie werd in 2008 toegekend door het CDA en PvdA om ‘innovatie’ te stimuleren en Nederland op de kaart te zetten. 
Oppositiepartijen GroenLinks, PvdD, SP en PvdA reageerden vandaag afkeurend op de onthulling van Wakker Dier. PvdA-Kamerlid Tjeerd Dekken is verbaasd dat de Kamer niet wist dat er subsidies zijn verstrekt en de stal toch wordt gebouwd ondanks dat er een Kamermeerderheid is voor megastallen. Bleker zou de Kamer niet op de hoogte hebben gebracht van de ontwikkelingen in Limburg. 
Bleker pleitte eerder voor een noodwet die de komst van megastallen moet voorkomen. Toch voelt hij zich niet verantwoordelijk de bouw, die pas in 2013 begint, alsnog tegen te houden. Een innovatieve uitstraling lijkt belangrijker dan het tegengaan van milieuvervuiling. Terwijl Bleker doet alsof hij vecht voor tegen extreme industrialisatie als in Horst aan de Maas, komt er toch nog snel een megastal. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.