Laatste update 09:48
78

Gijp en Derksen in Voetbal Inside: Transgender mensen zijn niet normaal

Afgelopen week besloot een Vlaamse verslaggever voortaan als vrouw door het leven te gaan. Groot nieuws in Vlaanderen, omdat Boudewijn Van Spilbeeck – nu Bo van Spilbeeck – een bekende tv-persoonlijkheid is. Reden voor de welbekende presentatoren van Voetbal Inside om hun prehistorische “kleedkamerhumor” op Van Spilbeeck los te laten en om hun afkeer van transseksualiteit te etaleren: ‘We moeten ook niet net doen alsof dit normaal is’, aldus Johan Derksen over Van Spilbeeck, nadat René van der Gijp in een jurk en met een blonde pruik op aan tafel was geschoven.

‘Ik wil het niet groter maken als dat het is, Wilfred, maar ik wil verder als Renate. Ja, lach er maar om. Ik vind het niet om te lachen. Mijn zoon heeft me de hele dag al zo genoemd,’ luidde Gijp zijn toneelstukje in. Dat de act verder vrij weinig met satire te maken heeft, zoals de presentatoren zelf graag zeggen, blijkt uit het stevige staaltje transfobie dat Derksen vervolgens tentoonstelde:

Ik begrijp best dat het een serieus onderwerp […]. Ik vind het prima, maar als je kijkt met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven, dan hoor ik ‘de kinderen zijn zo blij’ en ‘zijn vrouw is zo blij’, maar als ik zo in Grolloo de hond uit ga laten dan zit mijn vrouw al in de trein. Die blijft niet natuurlijk. We moeten ook niet net doen alsof dit normaal is. We proberen dat nu te respecteren door te zeggen: ‘Dat is toch heel normaal.’ Ik blijf het bijzonder vinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)