330

Gijzelingen Parijs voorbij

Spoedoverleg Franse regering ... Drie gijzelnemers gedood door politie, 4 gegijzelden dood in Parijs 

De broers die een bloedige aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo eerder deze week, zijn door de politie gedood.


Updates onderaan 

De omgeving is geheel afgezet door een grote politiemacht en boven Dammartin cirkelden eerder vijf helikopters. Een hele kolonne gepantserde voertuigen van de speciale eenheden van de politie is ter plaatse. De politie heeft omwonenden en kinderen in nabijgelegen klaslokalen opgedragen om in hun huizen te blijven.

Aan de gijzeling ging een wilde achtervolging vooraf waarbij is geschoten, RTL meldt dat er schoten zijn gelost op de N2 in Dammartin-en-Goêle. Daarbij zouden 11 gewonden zijn gevallen. Zeven van hen mochten al naar huis en vier verblijven momenteel nog in het ziekenhuis. Zij zijn inmiddels buiten levensgevaar. Volgens Le parisien zouden de twee hoofdverdachten, die sinds de aanslag voortvluchtig waren, een Peugeot gestolen hebben in Montagny Sainte-Félicité (Oise).

Update 13.00 uur:
In een koosjere supermarkt in het oosten van Parijs zijn schoten gelost en er zou één gewonde zijn, dat meldt Reuters. De man die momenteel met een kalashnikov klanten en personeel gijzelt zou dezelfde persoon zijn als de verdachte van de schietpartij in de metro van Parijs donderdag. Daarbij kwam een vrouwelijke politieagent om het leven. De schietpartij vond plaats na de aanval op Charlie Hebdo. Vandaag werd bekend dat de verdachten van beide aanslagen elkaar kennen uit jihadistische kringen.

Update 15.00 uur:
Inmiddels is bekend geworden dat er twee gijzelnemers zijn in de koshere supermarkt in Parijs. Een man Amedy C. en een vrouw Hayat B. Zij worden ook gezocht in verband met de moord op een politieagente gisteren. Twee gijzelaars zouden zijn omgekomen*, onbekend is hoeveel mensen er nog precies aanwezig zijn in de winkel.

Mashable-journalist Tim Chester maakte deze Vine op de straat buiten de gegijzelde supermarkt in porte de Vincennes:

De gijzeling in Dammartin duurt nog steeds voort. De twee verdachten van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en twee politieagenten houden in een drukkerij een man van 26 jaar vast.

Berichten over een derde gewapend incident in Parijs in de buurt bij Trocadero zijn inmiddels ontkracht door overheden. De Franse regering heeft een crisisberaad aangekondigd in het presidentiële paleis in Parijs. Daarbij zullen onder meer president Hollande, eerste minister Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Justitie Taubira aanwezig zijn. 
Update 16.00 uur:
In tegenstelling tot wat eerder door AP werd gemeld zouden er geen doden zijn gevallen bij de gijzeling in Parijs. Wel zou een gijzelaar ernstig gewond zijn geraakt.

Update 16.50 uur:
Er zijn schoten gehoord en er is rook te zien bij de gijzelingslocatie in Dammartin. Mogelijk zijn er explosies geweest. Ook in Parijs zijn schoten explosies gehoord. Toeschouwers en pers wordt gevraagd afstand te nemen.

Update 17.20 uur:
Het lijkt erop dat beide gijzelingssituaties in Parijs en Dammartin zijn beëindigd. Volgens France24 zijn meerdere gegijzelden veilig en vrij. AFP meldt dat de broers die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag op de redactie van CharlieHebdo bij de inval zijn omgekomen. Het lijkt erop dat de politie beide locaties tegelijkertijd heeft ontzet. In Parijs zouden daarbij twee agenten gewond zijn geraakt.

Update 17.35:
De gijzelnemer in de joodse supermarkt in Parijs zou ook zijn gedood door politie. Alle resterende gegijzelden – het precieze aantal is nog niet duidelijk – zouden ongedeerd zijn. Of er nog een tweede gijzelnemer aanwezig was is nog niet duidelijk.

Update 18.00 uur:
Bij de gijzelingsactie in Parijs zouden – in tegenstelling tot eerdere berichten – helaas toch een aantal gegijzelden zijn omgekomen. Of zij gedood zijn door de gijzelnemer, of omgekomen bij het beëindigen van de gijzelingsactie is op dit moment nog niet duidelijk. Het precieze aantal gedode gegijzelden is nog niet bevestigd.

Bij de gijzeling was volgens sommige bronnen ook een vrouwelijke verdachte aanwezig die zou zijn ontkomen nu voortvluchtig is. Maar dit is niet bevestigd.

Update 20:15

De derde gijzelnemer, die in Parijs werd gedood, s vlak voor de inval met de politie, maar vergat na het gesprek de verbinding te verbreken. De politie hoorde hoe hij ging bidden en besloot toen tot de aanval over te gaan, vertelt Ron Linker in het journaal.

Opmerkelijk is ook dat de derde gijzelnemer jaren geleden al in het nieuws was door de media, maar dan om een heel andere reden. Hij werd jaren geleden geïnterviewd door dagblad ‘Le Parisien‘ nadat hij de toenmalige president Sarkozy had ontmoet. Toen volgde Coulibaly, toen 27 jaar, een leer-werktraject bij Coca-Cola en werd hij neergezet als een jonge harde werker.

De gijzelaar in Dammartin-en Goële was volgens Linker niet de enige werknemer in het bedrijf. Een andere werknemer wist zich de hele dag verstopt te houden tussen de dozen en hield op die manier contact met de politie. Maar of het hier om dezelfde medewerker gaat is nog niet duidelijk.

De Franse televisiezender BFMTV zegt te hebben gebeld naar de drukkerij en kreeg de jongste broer aan de telefoon die in een gesprek verklaarde de aanslag op te eisen en in opdracht van Al Qaida te hebben gewerkt.

Vier van de gijzelaars zijn in de supermarkt in Parijs om het leven gekomen.

Cc-foto: screenshot Sky

De Franse politie heeft een video online gezet met beelden van de ontknoping van de gijzeling bij de drukkerij. Te zien is hoe agenten aan boord van een vrachtwagen klimmen waarmee ze het gebouw kunnen bestormen. Ondertussen wordt er hevig geschoten.

Update 13:09
De Franse president François Hollande heeft zaterdag een spoedoverleg met zijn ministers en veiligheidsdiensten. Inzet is om tot een strategie te komen voor het voorkomen van terreurdaden in zijn land.

Geef een reactie

Laatste reacties (330)