27

Gijzelingsvideo als drukmiddel

Ontvoerde Nederlanders smeken overheid: Doe iets! Ervaringsdeskundige waarschuwt: Gegijzelden denken onterecht dat overheid niets doet

Journalist Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen zijn onlangs in Jemen ontvoerd. In een video roepen ze nu de Nederlandse regering en de ambassade op snel te handelen, omdat ze vrezen voor hun leven. Het echtpaar zegt in de videoboodschap dat ze nog tien dagen de tijd hebben, anders worden ze doodgeschoten. Hans Slaman, directeur van International Security Partners en ervaringsdeskundige op het gebied van onderhandelingen in ontvoeringszaken waarschuwt: het filmpje is drukmiddel.


Spiegel spreekt in het filmpje:

“Wij hebben een groot probleem. We hebben in het begin de ambassadeur gesproken en we hebben hem uitgelegd wat de voorwaarden zijn om hier uit te komen. Tot nu toe is er niets gebeurd, is er geen beweging geweest.” “We zijn heel, heel, heel erg bang. Er moet echt een oplossing komen”, vult Berendsen haar aan.

Het is compleet onduidelijk wie achter de ontvoering zit. Ook is onduidelijk wanneer het filmpje is gemaakt. Spiegel zegt in tranen:

Familie, media. Nederlanders, doe iets. Wij moeten hier uit zien te komen en op deze manier komen we hier niet uit. We zitten hier forever als we niet over tien dagen sowieso dood zijn. Dus, doe iets met zijn allen, doe iets!

Het filmpje is op 13 juli op YouTube geplaatst en vervolgens via Facebook verspreid. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) reageert ook op het sociale medium. Hij benadrukt dat ontvoeringen “onze volledige aandacht hebben”. Ook schrijft hij: “Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen”.

Volgens Slaman geven de daders in ontvoeringszaken hun slachtoffers vaak verkeerde informatie. Aan de smeekbede van Berendsen en Spiegel aan de overheid om iets te doen, valt af te leiden dat ze in de veronderstelling zijn dat de Nederlandse regering niets doet. Slaman is er echter van overtuigd dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Uit de video zou blijken dat de twee niet zijn gekidnapt door een terroristische organisatie als Al-Qaeda, maar door een stam. Een tussenpersoon bevestigde eerder aan de Yemen Post dat de onderhandelingen tussen een pro-regeringsteam en de kidnappers niet goed gaat. De onderhandelaar zei ook dat bewijsmateriaal van de gekidnapten zou worden vrijgegeven. Dat is nu het geval.
NOS:  “Ontvoeringsfilmpje is drukmiddel”

NOS:  Ontvoerde Nederlanders: doe iets!

Geef een reactie

Laatste reacties (27)