4

Gingrich wint verrassend bij Republikeinen

Conservatief haalt veertig procent van de stemmen in South Carolina 

Favoriet Romney heeft een pijnlijke nederlaag geleden tegen de kansloos geachte Newt Gingrich. De man die het bashen in de Amerikaanse politiek tot dieptepunten heeft gebracht versloeg de voormalig gouverneur van de staat Massachusetts bij voorverkiezingen in South Carolina. Het selectieproces voor de officiële presidentskandidaat van de Republikeinen lijkt nu een slopende marathon te gaan worden.


De Pers schrijft: 

Gingrich wist afgelopen week met aanvallen op de andere kandidaten, de Amerikaanse media en president Barack Obama zijn kansen te keren. Eerder werd hij nog vierde in Iowa en New Hampshire, waardoor analisten voorspelden dat hij weinig kansen meer had. Ook raakten zijn financiën langzaam maar zeker uitgeput.

De volgende stop is Florida op 31 januari.

Het AD brengt een kort profiel van de omstreden en uiterst polariserende Gingrich (68) die in 1995 nog door Time werd verkozen als Man van het Jaar:

De Amerikanen hadden echter na enkele jaren genoeg van zijn massieve aanvallen op de Democraten en verweten hem de slechte samenwerking van Republikeinen en Democraten bij het oplossen van de financiële problemen van de overheid. Na het verlies van zijn partij bij de verkiezingen in 1998 gaf hij zijn zetel voor Georgia op.  Zijn aanvalslust was echter niet verminderd. In boeken, films en toespraken bleef de historicus uithalen naar de Democraten. Gingrich is niet alleen als omstreden vanwege zijn ruzies met partijgenoten en met Democraten, maar ook door zijn privéleven. 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)