14

Giro 555 benaderde ‘verkeerde’ BN’ers voor ebola-actie

Er zijn wel degelijk BN'ers die naar ebola-gebied durven maar ze mogen niet

De Samenwerkende Hulporganisaties SHO meldde woensdag dat een nationale actie voor hulp aan ebola-gebeid moest worden aangepast “omdat BN’ers niet naar de regio durfden reizen”. Nu blijkt dat SHO de verkeerde BN’ers heeft benaderd.

Jean-Pierre Geelen, tv-recensent van de Volkskrant, uitte vanochtend felle kritiek op inzamelacties en de rol van BN’ers. Hij stoorde zich ook aan de weigering van BN’ers waarover onder meer NRC Handelsblad woensdag berichtte. Claudia de Breij reageerde via Twitter:

Vraag me toch af of het waar is, van de BN’ers die niet willen afreizen. Ben niet gevraagd, ken niemand die is gevraagd. Vrees dat ingeschatte ‘geefbereidheid’ grotere factor is. Maar nóg lulliger te communiceren.

Andere BN’ers, zoals Georgina Verbaan en Giel Beelen, verklaarden ook nooit gevraagd te zijn. Geelen vroeg zich daarop hardop af of er eigenlijk wel BN’ers benaderd waren. Tegenover Joop zweert een woordvoerder van SHO dat er wel degelijk BN’ers zijn benaderd maar dat niemand bereid was vanwege problemen met de verzekering of protest vanuit de eigen privé-omgeving.

SHO erkent dat zich na het bekend maken van dit trieste nieuws direct enkele bekende Nederlanders vrijwillig meldden die wél bereid waren naar de regio af te reizen om te helpen bij de inzamelingsactie. Volgens SHO is dat echter nu niet meer mogelijk. SHO woordvoerder Bosma:

Zo’n reis vatten we niet licht op. We geven voor vertrek een training aan iedereen die meegaat. Ook moeten we zorgen dat het logistiek gezien ter plekke veilig is en mensen die afreizen worden iedere dag gebriefd. Als iemand met ons meegaat, zijn wij verantwoordelijk. We hanteren altijd een strenge veiligheidprocedure. Nu is het te laat om de hele procedure nog in gang te zetten.

SHO wil niet zeggen wie er geweigerd hebben, noch wie zich als vrijwilliger meldden.

Mattie ValkOp vrijdag 28 november zullen er op de buis dus geen dappere sterren in bijvoorbeeld Sierra Leone rondlopen. Maar donateurs die voor de televisie zitten kunnen wel rekenen op een praatje met bijvoorbeeld Sylvana Simons, Anita Witzier, Arjen Robben of Robin van Persie als zij geld willen overmaken naar 555. Het was volgens SHO niet moeilijk om een belpanel van BN’ers in Nederland samen te stellen. 

cc-foto: SHO

Geef een reactie

Laatste reacties (14)