16

Giro 555 open voor hulp Filipijnen

Diverse landen zeggen hulp toe ... Hulpverlening komt moeizaam op gang

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben Giro 555 opengesteld voor hulp aan de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Dat is maandag bekend gemaakt.

Die tien grote Nederlandse hulporganisaties zamelen bij grote rampen gezamenlijk geld in via giro 555. De samenwerkende organisaties zijn onder meer Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie en UNICEF.

Afgelopen weekend raasde de tyfoon over de Filipijnen. Naar schattig zijn daarbij meer dan tienduizend mensen om het leven gekomen. Desondanks staat het officiele dodenaantal op 250. Zeker twee miljoen mensen in 41 provincies hebben hulp nodig. 23.000 huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. “In sommige gevallen is de vernietiging totaal”, zei kabinetssecretaris Rene Almendras.

Het getroffen gebied is nog moeilijk bereikbaar voor hulpverleners. Ook journalisten en familieleden van inwoners van de omgeving proberen het gebied te bereiken.

De SHO hebben met 39 nationale acties in hun 24-jarig bestaan meer dan 700 miljoen euro opgehaald. Verder informeert SHO het publiek over de ramp en legt de organisatie verantwoording af over de besteding van het geld.

De organisatie is in 1989 opgericht na een grote internationale inzamelingsactie voor de getroffenen van grote rampen in Afrika.

Hayan kwam met meer dan 300 kilometer per uur aan land.

Diverse landen hebben inmiddels hulp toegezegd. De Amerikaanse ambassadeur in Manilla Brian Goldbeck heeft direct 100.000 dollar (een krappe 75.000 euro) vrijgemaakt voor noodhulp.

Het Amerikaanse leger heeft water, generatoren en een peloton mariniers naar het oosten van de Filipijnen gestuurd om hulp te verlenen. Twee transportvliegtuigen van de VS hebben noodvoorraden naar de zwaargetroffen stad Tacloban gebracht.

De Australische regering heeft ruim 7 miljoen euro toegezegd en het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Medewerkers zijn naar de provincies Leyte en Samar gestuurd om de schade op te nemen.

Bovendien wordt er veertig ton biscuits naar de Filipijnen gestuurd. Taiwan, dat ook te maken kreeg met noodweer als gevolg van Haiyan, maakte 150.000 euro vrij en Japan heeft een team hulpverleners gestuurd.

Nu.nl: Hulpverlening Filipijnen komt moeizaam op gang

Trouw: Giro 555 opengesteld voor hulp slachtoffers Filipijnen

Geef een reactie

Laatste reacties (16)