80

GL: ‘Rutte wachten rechtszaken EU’

Met een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer stunt Rutte volgens Jolande Sap met de rechtsstaat

Het huidige kabinet hangt een ongekend aantal rechtszaken en inbreukprocedures boven het hoofd. Volgens GroenLinks fractieleider Jolande Sap zal de EU en het buitenland van zich laten horen als Rutte via een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer wetsvoorstellen goedgekeurd krijgt.

Het huidige kabinet dreigt 14 rechtszaken van de EU, zo blijkt uit een inventarisatie van GroenLinks. Het kabinet gaat op alle gebieden over de grens, blijkt uit de lijst.

Studenten overwegen een kansrijke rechtszaak over de kennisboete, milieuorganisatie spannen een zaak aan tegen de vergunningen voor nieuwe kolencentrales en Henk Bleker haalt zich zowel rond de Ecologische Hoofdstructuur als Natura 2000 allerlei zaken op de hals. En ook Europa en het buitenland laten van zich horen. Duitsland en Zwitserland zullen claims indienen als de Haringvlietsluis niet open gaat  en het Internationaal Gerechtshof greep in omdat een Angolese moeder óók recht op opvang heeft, samen met haar kind.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap vindt dat Rutte stunt van de rechtsstaat:

“Deze lijst laat zien hoe belangrijk de verkiezingen zijn. Het kabinet heeft lak aan de werkelijkheid: het schrapt investeringen in natuur, gooit de grenzen dicht en tekent nieuwe wegen in de atlas van Nederland. Het kabinet is niet verder gekomen dan de simpele wereld van de formatie. Grote stappen, snel thuis. De weerbarstige praktijk is dat een ongekend aantal plannen in de rechtszaal gaat sneuvelen. Daarom is het des te belangrijker dat de Eerste Kamer de rol van waakhond van de rechtsstaat waarmaakt.”

cc-foto: Jos van Zetten

Geef een reactie

Laatste reacties (80)