25

Glamourblad Grazia schoffeert zwarte vrouwen

Grazia noemt afro van Naomi Campbell 'vogelnestje' ... Hoofdredacteur biedt excuses aan voor foute grap 

Het vrouwenblad Grazia deed deze week heel wat wenkbrauwen fronsen. In een bijschrift van een foto van supermodel Naomi Campbell werd het model bekritiseerd vawege haar natuurlijke haar: een afro. Het zou eruit zien als een vogelnest en dat kan natuurlijk echt niet. Het lijkt volgens de redactie van Grazia wel een vogelnestje. ‘Naomi, je haar piept!’


De Grazia-redacteur schrijft:

In mei leggen alle vogels een ei. Naomi Campbell kan niet te lang buiten blijven, want dan wordt haar afro gekraakt door een paar birdies. Naomi, je haar piept!

Inmiddels heeft de hoofdredacteur haar excuses aangeboden. Ook verschijnt er in een komend nummer een black hair special, maar daar is de kous nog niet mee af. Want excuses of niet, de opmerkingen hebben een gevoelige snaar geraakt. Het lijkt nog maar het begin van de discussie over schoonheidsidealen en hoe wij daar mee omgaan. Op de website schrijft Grazia:

De foto en de tekst over de afro van Naomi Campbell in Grazia 17/18 heeft veel losgemaakt bij een grote groep mensen.
In de rubriek People worden grappige teksten bij opvallende foto’s geschreven. Dit is geen van beide. Onze welgemeende excuses aan iedereen die we met dit artikel onbedoeld hebben gekwetst.
Zoals eerder beloofd op Twitter, zijn wij nu druk bezig met een dossier over black hair in het beauty issue van Grazia. Daarin willen we het onderwerp van alle kanten belichten.

Zarayda Groenhart van The Why Girl sprak met Sylvana Simons over haar haar, over de emoties die Grazia los heeft weten te maken, over de reacties op Grazia’s Afrogate (zoals: ‘waar maken die kroeskop zeikerds zich druk om?’), maar ook over schoonheidsidealen in het algemeen. Groenhart schrijft:

Iedereen heeft er weleens mee te maken. Kritiek op je uiterlijk. Je bent te lang, te klein, te dik, te dun, te mooi, noem het maar op. Bottom line, je wordt beoordeeld op het uiterlijk waar je mee geboren bent. Als je dat weleens hebt meegemaakt, weet je uit eigen ervaring hoe pijnlijk het kan zijn.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Nederlands tijdschrift door het stof moet. Eerder stapte Eva Hoeke als hoofdredacteur van Jackie op nadat het blad een artikel met als kop ‘De Niggabitch’ had gepubliceerd. Hoeke relativeerde de term ‘niggabitch’ in eerste instantie nog, maar beloofde in een volgend nummer een rectificatie vanwege alle commotie. Uiteindelijk besloot ze op te stappen omdat ze te snel standpunten had ingenomen over het artikel en haar geloofwaardigheid daarmee aangetast was.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)