118

Glazen plafond bij de overheid

Kabinet Rutte schaft diversiteitsbeleid af, wijst naar de crisis als oorzaak van de  stagnatie van de opmars van vrouwen

Ook bij de overheid blijkt het glazen plafond voor vrouwen nog niet doorbroken. Na een sprong vooruit in 2009, is de opmars van vrouwen aan de top van het openbaar bestuur nu weer gestagneerd, zo meldt de Volkskrant maandag op basis van eigen onderzoek.

Het aandeel vrouwelijke topmanagers bij de rijksoverheid in Den Haag is blijven steken op 26 procent, schrijft de Volkskrant:

Ook op andere plekken in het openbaar bestuur staat de emancipatie stil. Al sinds 2002 is niet meer dan een op de vijf burgemeesters vrouw. De teller voor vrouwelijke commissarissen van de koningin staat sinds de verdubbeling in 2008 op twee, van wie Karla Peijs (Zeeland) op 1 maart volgend jaar vertrekt. Het aandeel vrouwen met ambtelijke topfuncties bij de provincies is van 28 procent in 2009 weer gedaald naar 23 procent, het niveau van 2007.

Onlangs nam de Eerste Kamer een wet aan die grote bedrijven voorschrijft dat ten minste 30 procent van hun bestuur uit vrouwen moet bestaan. Het openbaar bestuur ontbreekt het aan ambitie op dit punt.

Het kabinet-Balkende IV (2007-2010) formuleerde diversiteit nog wel als speerpunt. Met resultaat: tussen 2007 en 2009 nam het aantal vrouwelijke topmanagers bij de rijksoverheid toe van 18 naar 25 procent en het aantal vrouwelijke korpschefs van 19 naar 27 procent. Het kabinet-Rutte liet die ambitie los. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst de bezuinigingen en de krimp bij het Rijk aan als een van de oorzaken voor de stagnatie.

“Het is niet verwonderlijk dat er geen groei is zonder diversiteitsbeleid”, zegt oud-minister Guusje ter Horst (PvdA), die in 2007 een diverse samenstelling van het overheidspersoneel tot prioriteit uitriep. “Er is een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen en dat moet je actief doorbreken, tegen alle weerstanden in en jaren achtereen.”

Volkskrant: Ook bij de overheid weinig vrouwen in topposities

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)