Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gluren bij de buren: Wie heeft een vuurwapen?

  •  
27-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
kaart.jpg
Krant VS publiceert namen en adressen van wapenvergunninghouders
De Amerikaanse krant, The Journal News, heeft een kaart gepubliceerd met de gegevens van eigenaren van wapenvergunningen in twee gemeenten in de staat New York. De interactieve kaart is bezaaid met stipjes: achter elke stip gaat de naam en het adres schuil van iemand met een wapenvergunning. In het gehele gebied heeft één op de 23 volwassenen een wapenvergunning. Dat zijn bijna 44 duizend mensen.
De krant  The Journal News besloot naar aanleiding van de schietpartij van 14 december op een basisschool in Newtown, waarbij een man zijn moeder, twintig kinderen en zes volwassen doodde, op zoek te gaan naar de gegevens van wapenvergunninghouders. De journalist van de krant vroeg de informatie op voor de gemeentes Westchester en Rockland. De namen en adressen van eigenaren zijn vrij op te vragen. 
De publicatie van de namen en adressen heeft voor veel ophef gezorgd in de Verenigde Staten. Op sociale media wordt vooral de publicatie van de gegevens bekritiseerd. Zo zouden criminelen kunnen zien bij wie ze wapens kunnen stelen. Ook zouden mensen die geen wapen bezitten juist makkelijker slachtoffer kunnen worden van inbrekers, klagen protesteerders.
De krant blijft echter achter de publicatie staan. De informatie is immers legaal en openbaar toegankelijk. Janet Hasson, voorzitter van The Journal News Media Group:
Het werk van journalisten is vaak niet populair. Een van onze rollen is om vrij toegankelijke informatie over actuele onderwerpen te publiceren, zelfs als die niet populair is. We wisten dat de publicatie van de database (evenals het begeleidende artikel) controversieel zou zijn, maar we vonden het belangrijk om informatie over wapenvergunningen in onze regio te delen, na de schietpartij in Newtown.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.