Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GM-zalm die twee keer zo snel groeit bijna op de markt

  •  
26-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
440 keer bekeken
  •  
zalm_300_03.jpg
Amerikaanse warendienst akkoord ... Milieubeschermers vrezen gevolgen
Een met genetische modificatie (GM) ontworpen kweekzalm die twee keer zo snel groeit als natuurlijke zalm staat op het punt op de markt te komen. De Amerikaanse warendienst FDA heeft gesteld dat de vis geen gevaar voor de gezondheid oplevert en het risico voor het milieu uiterst klein is.
De zalm, met de beschermde merknaam AcquAdvantage, is opgebouwd uit twee soorten zalm en puitaal. Volgens de warendienst zijn er geen wetenschappelijke bezwaren te bedenken tegen het vrijgeven van de vis voor consumptie. Daarmee is een van de laatste belemmeringen voor het in de verkoop brengen van de vis weggenomen. Als de zalm in de VS op de markt komt zal de druk op Europa toenemen om de handel toe te staan.
Milieu-beschermers vrezen dat de dieren, die in kwekerijen worden gehouden, uiteindelijk toch in de natuur terecht zullen komen en daar kruisingen aangaan met natuurlijke soorten. Volgens de producent van de AquAdvantage is dat vrijwel onmogelijk omdat de kwekerijen in het binnenland staan en er alleen onvruchtbare vrouwtjes worden geproduceerd.
De vraag is ook of consumenten bereid zijn dergelijke vis te kopen en te eten.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.