15

Goddeloze toestanden in evangelische afkickkliniek

Horeb in Beekbergen: Geen medische begeleiding, roekeloos met medicijnen, inpikken inkomsten cliënten

De Inspectie voor de Volksgezondheid stelt een onderzoek in naar wanpraktijken bij de evangelische afkickkliniek Horeb in Beekbergen, onderdeel van het religieuze ‘De Hoop’-concern. Dat schrijft de Volkskrant. De Horeb ontkent en zegt in een ziedende reactie zich op stappen tegen de krant te beraden.

De Volkskrant meldt dat uit een gelekte interne enquête blijkt dat er van alles mis is bij de zorginstelling voor drugsverslaafden. Zo zou het ontbreken aan medische begeleiding, delen bewoners zelf pillen uit en worden uitkeringen van cliënten achtergehouden.

Medisch personeel is er niet. De plaatselijke huisarts brengt eens per twee à drie weken een bezoek. Een ghb-verslaafde zegt dat hij in Beekbergen cold turkey afkickte, wat voor die drug levensgevaarlijk kan zijn. Cliënten die al langer bij Horeb verblijven, verstrekken medicatie aan medebewoners. ‘Je wordt gedwongen een aanvraag voor een zorgindicatie te tekenen’, zegt bewoner Alfredo Seraus. ‘Ik weigerde, omdat ik hier nooit een psycholoog of psychiater heb gezien. Ik wil niet dat ze geld krijgen voor zorg die ik niet ontvang. Als ik niet tekende, moest ik vertrekken. En ik kan nergens naartoe.’

Horeb, vernoemd naar de berg waar volgens de overlevering Mozes de Tien Geboden ontving, is onderdeel van De Hoop. Die christelijke zorginstelling kwam eerder in opspraak omdat er een link zou zijn met een praktijk van ‘duiveluitdrijving’.

De Volkskrant schrijft dat De Hoop op internet doet voorkomen alsof de instelling geheel op particuliere giften drijft. In werkelijkheid haalt de instelling ook grote bedragen binnen via de AWBZ en het pgb.

In een reactie op eigen de website beschuldigt Horeb de Volkskrant van grove onwaarheden.

De Hoop ggz beraadt zich op verder te nemen stappen tegen de Volkskrant. De Volkskrant bewijst zichzelf een slechte zaak door deze zeer slechte en onheuse manier van journalistiek. Er wordt getracht schade toe te brengen aan een organisatie door sommige uitspraken van – soms nog nog niet stabiele – bewoners te misbruiken.

De Volkskrant: Chaos in christelijk afkickverblijf Beekbergen

cc-foto: tattoo-lover

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)