14

Goede doelen doen foute beleggingen

Uitgesproken VARA onderzocht het beleggingsbeleid van goede doelen en komt tot schrikbarende conclusies

De Hartstichting zit in een fonds dat belegt in clustermunitie.Het Reumafonds heeft geld gestoken in een fonds dat belegt in milieuvervuilende bedrijven. En Jantje Beton heeft beleggingen in 14 controversiële bedrijven die actief zijn in wapens, kernenergie e


Het onderzoek verliep moeizaam, want veel goede doelen geven geen inzage in hun beleggingsbeleid. Uitgesproken VARA bevroeg 52 goede doelen en slechts 6 van de 52 charitatieve instellingen gaven meteen openheid van zaken. “Geen antwoord door een tekort aan mankracht/personeel”, “voegt ons inziens niet toe” of dat is “niet relevant”.

Het gebrek aan transparantie blijkt ook uit het rapport “Doing good and sharing it” van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) dat vandaag verschijnt.

Ook Jantje Beton gaf geen informatie, maar uiteindelijk krijgen we tóch een uitgebreide specificatie van de beleggingsportefeuille. Tot hun eigen schrik blijkt Jantje Beton in wapens, kernenergie en tabak te beleggen. De directie schrijft: “We zijn niet blij met deze uitkomsten,” en verbindt conclusies aan onze bevindingen. Ze stapt per direct uit het ING Euro Credit Obligatie Fonds. En ze stoppen met alle beleggingen en gaan volledig over op een spaarvorm.

Ook de Hartstichting is geschrokken. “We wisten niet dat we indirect in een producent in clustermunitie investeren. We vinden het belangrijk alleen te investeren in betrouwbare en duurzame fondsen, dat is onze morele plicht maar ook ons beleid. We hebben per direct de index laten verkopen”, aldus Hans Stam, Nederlandse Hartstichting.

Het Reumafonds beraadt zich.

Uitgesproken VARA confronteert de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) met deze bevindingen. Zij heeft in 2010 een handreiking Verantwoord Vermogensbeheer opgesteld voor goede doelen. Directeur Gosse Bosma zegt: “Deze handreiking is niet verplichtend voor onze leden. En wij controleren dat verder ook niet.” Bosma zegt over Jantje Beton: “Daar schrik ik wel een beetje van.” Desondanks ziet Bosma niets in een verplichte screening van de beleggingsportefeuille van goede doelen.

Helma Neppérus, Tweede Kamerlid voor de VVD zal in Uitgesproken VARA reageren op het onderzoek.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)