Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Goede eerste stap? Poetin ontmoet nieuwe Oekraïense president

  •  
06-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
poroshenko300_01.jpg
Update: Ook korte tête-à-tête met Obama ... Poetin en Porosjenko schudden elkaar de hand en spreken over staakt-het-vuren tijdens D-Day-lunchgesprek
De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko de hand geschud. De twee troffen elkaar in Normandië waar de 70e verjaardag van D-Day wordt herdacht. Poetin en Porosjenko zouden ook een kwartier met elkaar hebben gesproken. Dat meldt het kantoor van de Franse president Hollande. De ontmoeting is, gezien de spanning in Oekraïne en de rol van Rusland in het conflict, opmerkelijk. Volgens NOS zouden Poetin en Porosjenko het over een staakt-het-vuren hebben gehad.
World leaders pose for D-Day group photo door reuters Tijdens het gesprek zouden de twee onder meer de economische consequenties van het conflict hebben besproken. De Franse president hoopt dat Poetin na dit gesprek Porosjenko als nieuwe president zal erkennen. Porosjenko wordt zaterdag geïnaugureerd.
NRC schrijft dat de diplomatieke spanningen tussen het Westen en Rusland nu zouden kunnen verminderen:
Gisteren (donderdag, red) nog stelde Obama Poetin een ultimatum van een maand om onder nieuwe economische sancties uit te komen. Eén van de eisen van Obama was dat Poetin met Porosjenko zou gaan praten. Verder wil Obama dat er een einde komt aan de toestroom van strijders en wapens van Rusland naar Oost-Oekraïne en dat de separatisten daar onder druk worden gezet om hun wapens in te leveren.
Moskou beschouwt het uit de macht verdrijven van de pro-Russische oud-president Viktor Janoekovitsj als een illegale machtsovername. Kiev beschuldigt op haar beurt Rusland van het steunen van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Bovendien erkent het de annexatie van de Krim niet.
Vrijdagochtend had Merkel ook al met Poetin gesproken. Ze heeft hem gewezen op zijn grote verantwoordelijkheid om vrede te brengen in Oekraïne.
Update: Bij de herdenking van D-Day heeft de Russische president ook kort een ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Obama. Het gesprek nam hooguit een kwartier in beslag. NRC schrijft :
Volgens een functionaris van het Witte Huis heeft Obama er bij Poetin op aangedrongen Porosjenko te erkennen als de leider van Oekraïne. Dat zou de enige manier zijn om de situatie in het land te de-escaleren. Door samenwerking zouden spanningen weggenomen kunnen worden.
cc-foto: cmccain202dc

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.