Laatste update 03 januari 2018, 14:38
48

Demonstraties in Iran gaan zevende dag in

Update dinsdag 2 januari
In Iran zijn afgelopen nacht bij demonstraties in Iran zeker negen mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekend gemaakt. Zes demonstranten zouden volgens de staatstelevisie om het leven zijn gebracht toen ze het stadhuis in de stad Qahderijan, in de provincie Isfahan, wilden bestormen. Een 11-jarige jongen en een 20-jarige man zouden in de stad Khomeinishahr om zijn gebracht, een lid van Iran’s paramilitaire Revolutionary Guard zou om zijn gekomen in Najafabad. Wat zich precies heeft afgespeeld is niet bekend, noch is het mogelijk om de berichtgeving van de staatstelevisie te controleren: voor Iran belangrijke sociale media als Instagram en Telegram zijn uit de lucht gehaald. In totaal zouden er nou 21 demonstranten om zijn gekomen. De staatstelevisie is toch vooral de spreekbuis van de regering.

De demonstraties begonnen donderdag als protest tegen de economie en de stijgende voedselprijs in Mashhad. Inmiddels wordt in heel Iran gedemonstreerd en beperkt het protest zich niet alleen tot de slechte economie. Ook de Iraanse president Hassan Rohani moet het vergelden en de geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei.

Ondanks het uit de lucht halen van een aantal sociale media, weten Iraniërs toch beelden te verspreiden. Op die beelden is te zien dat de politie met harde hand optreedt. Zo is te zien hoe veiligheidsdiensten het vuur op demonstranten openen. Ook die beelden zijn lastig te verifiëren.

Update 12.00

De video van deze Iraanse vrouw, die haar hoofddoek afdoet in wat lijkt te zijn een protest tegen de door de overheid opgelegde Islamitische kledingcodes in Iran, gaat viraal.

Vrouwen in Iran worden sinds vorige week niet langer gearresteerd wanneer ze zich niet houden aan de kledingvoorschriften. Wel zullen ze gedwongen worden om deel te nemen aan een soort ‘heropvoedingscursus’ om hen de ‘islamistische waarden’ bij te brengen. Aan de kledingvoorschriften zelf verandert er dus niet zoveel.
 
Geestelijk leider Khamanei geeft via Twitter vooral het buitenland de schuld van de demonstraties. Volgens hem probeert het buitenland de Islamitische Republiek te ondermijnen en hebben de demonstraties dus helemaal niets te maken met ofwel de economische malaise in het land, ofwel de religieuze druk die uit overheidswege aan de burgers is opgelegd.

Eerder:
Sinds vorige week donderdag heeft Iran te maken met de grootste demonstraties sinds de groene opstanden acht jaar geleden. Er zouden bij botsingen tussen tienduizenden demonstranten en de politie zeker tien mensen om het leven zijn gekomen. De demonstraties begonnen in de noordoostelijke stad Mashad en hadden een vooral economische inslag: de bevolking was kwaad omdat de beloofde economische vooruitgang uitblijft. Inmiddels zijn de motieven omgeslagen en wordt er vooral geprotesteerd tegen een van corruptie beschuldigde overheid. De Perzische dienst van de BBC berekende onlangs dat de gemiddelde Iraniër de afgelopen tien jaar 15 procent armer is geworden. Ook is zo’n 40 procent van de jongeren werkloos.

De autoriteiten hebben inmiddels de populaire sociale media als Telegram en Instagram uit de lucht gehaald. Journalisten hebben bovendien te maken met allerlei beperkingen, waardoor het voor een groot deel onduidelijk is wat er precies aan de hand is en hoe groot de demonstraties zijn.

Iran-correspondent Thomas Erdbrink vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat alles in de Iraanse hoofdstad Teheran rustig is:

De staatstelevisie vertelt niet waar de protesten plaatsvinden, maar er zijn twee steden waar de afgelopen dagen ook al doden vielen. Het verhaal is dat daar de protesten doorgaan en dat er gevechten zijn geweest met de veiligheidsdiensten. Het is mogelijk dat daar die tien doden zijn gevallen.

En over de blokkade van Telegram en Instagram:

De twee apps werden door de demonstranten gebruikt om met elkaar in contact te komen en om nieuws te verspreiden. Ik hoor ook dat er gisteren een tankstation en in een andere stad een opleidingscentrum voor geestelijken in brand zijn gestoken. Het is moeilijk bevestigd te krijgen, maar wat duidelijk is, is dat de protesten bezig zijn en doorgaan.

Volgens Erdbrink is het niet helemaal duidelijk of dit het begin van een nieuwe revolutie is, omdat de demonstranten volgens hem geen duidelijk doel hebben en geen leider waar ze zich achter kunnen scharen. “Die woede is op een gegeven moment voorbij en dan probeer je weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar de samenleving en het leiderschap staan op gespannen voet met elkaar en dat blijft zo”, aldus Erbrink.

Rohani heeft gezegd de onvrede over de economische situatie te begrijpen. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat Iran had zal afrekenen met “groepjes relschoppers en wetsovertreders die het protest tegen economische problemen misbruiken”.

Volgens de Iraanse staatstelevisie is een agent in de Iraanse stad Najafabad doodgeschoten door een demonstrant. Ook zouden er drie andere agenten volgens de staatstelevisie gewond zijn geraakt. Officieel staat het aantal doden nu op twaalf.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)