18

Google Books Library van de baan

Google mag van rechter geen boeken meer kopiëren zonder toestemming van auteurs

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Google niet meer langer boeken mag kopiëren voor haar zogeheten Google Books Library Project. Sinds 2004 legde het internetbedrijf meer dan 15 miljoen boeken onder de scannen, maar de rechter heeft nu bepaald dat Google onterecht de exploitatie van de boeken in handen krijgt omdat ze geen toestemming heeft van de auteurs.

De Amerikaanse auteurs- en uitgeversvereniging kwamen in 2008 tot een schikking van 125 miljoen dollar om boeken te mogen kopiëren. Daarin werden onder meer afspraken gemaakt over de verdeling van advertentie-inkomsten.

Met Google Books Library wil Google zo veel mogelijk informatie beschikbaar en inzichtelijk maken voor mensen, maar de rechter heeft nu bepaald dat de schikking die is getroffen niet ‘eerlijke, adequaat en redelijk’ was. Een flink aangepast schikkingsvoorstel zou juridisch mogelijk wel goedgekeurd worden, schrijft De Volkskrant.

Britse en Amerikaanse schrijvers kwamen van begin af aan in opstand tegen die schikking tussen Google en de auteurs- en uitgeversvereniging. Auteurs konden voor 28 februari 2010 bewaar maken tegen het inscannen van hun boeken en vele bekende auteurs maakten daar gebruik van.

Lees meer op Joop: 6500 schrijvers willen niet in Google Books Search
De Volkskrant: Rechter zet streep door digitale bibliotheek Google

cc-foto: vblibrary

Geef een reactie

Laatste reacties (18)