Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Google Earth als middel in strijd tegen overbevissing

  •  
27-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
overbevissing.png
Satellietfoto's van Perzische Golf tonen aan dat er veel meer vis gevangen is dan is opgegeven
Wetenschappers van de University of British Columbia in Vancouver hebben met satellietbeelden van Google Earth aangetoond dat zeven landen in de Perzische Golf al jaren veel meer vis vangen dan ze opgeven. Op basis van de foto’s hebben de onderzoekers uitgerekend dat de landen in de Perziche Golf in de periode 2005-2010 veel meer vis hebben gevangen dan ze hebben opgegeven. Onder andere in 2005 is zelfs zes keer zoveel vis gevangen dan is opgegeven. Daarmee is volgens de onderzoekers aangetoond hoe onbetrouwbaar de opgegeven aantallen van de visvangst in deze landen is.
De wetenschappers gebruikten een speciaal rekenprogramma om te meten in hoeverre de opgegeven vangst afweek van de werkelijke vangst. Hier voor keken ze naar de grootte van de visnetten op de foto’s, de dagelijks gevangen hoeveelheid vis op basis van historische gegevens, de lengte van het visseizoen en het aantal soorten vissen dat werd gevangen. Zo konden de wetenschappers een reële schatting maken van wat er opgegeven had moeten worden.
De helft van de aangelegde visnetten kwam uit Bahrein, wat betekent dat het land goed is voor 54 procent van de vangst in de Perzische Golf. De werkelijke vangst lag daar 142 procent hoger dan wat het land aan de Verenigde Naties had opgegeven. Iran, Saudi-Arabië en Qatar hebben in 2005 helemaal geen gegevens doorgegeven terwijl er in Iran wel 728 netten werden gefotografeerd.Een van de onderzoekers, de bekende Franse marinebioloog Daniel Pauly, zegt:
Iedere keer weer zien we dat de wereldwijde gegevens over de visstand en de visvangst niet kloppen omdat landen niet eerlijk opgeven wat ze vangen. Daarom moeten we andere manieren gaan gebruiken om te achterhalen wat er in de oceanen gebeurt.
Daarbij doelt hij op het inzetten en analyseren van de satellietbeelden. Die beelden kunnen volgens de wetenschapper ook gebruikt worden bij het opsporen illegale vissersschepen en het analyseren van olievervuiling in zee.
Google Earth wordt steeds vaker ingezet om milieu-misstanden aan de kaak te stellen. Zo werden eerder al satellietbeelden gebruikt voor het opsporen van illegale vakantielodges in afgelegen natuurgebieden.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.