27

Google, Facebook en Twitter op zwart?

Pagina's gaan binnenkort uit de lucht in protest tegen Amerikaanse anti-piraterijwet

Google, Amazon, Facebook en Twitter hebben aangekondigd hun websites ergens de komende dagen of komende weken op zwart te zullen zetten. Hiermee protesteren ze tegen een Amerikaanse wetsvoorstel, de Stop Online Piracy Act (SOPA), waar het Amerikaanse Congres deze maand over zal stemmen.

No Internet
Invoering van de SOPA-wet houdt in dat platenlabels, filmmaatschappijen en andere auteursrechthebbenden zonder al te veel moeite websites kunnen laten sluiten. Een rechtszaak is niet nodig. Door de websites zelf even op zwart te zetten willen Google en co internetters laten zien wat hun te wachten staan.

De Pers schrijft hierover:

Het gaat dan om sites die op een of andere manier het gebruik faciliteren van video’s, muziek of foto’s die auteursrechtelijk zijn beschermd. De site hoeft niet zelf een videootje van, zeg, Rihanna, te plaatsen om fout te zitten. Nee, een linkje naar illegaal materiaal is voldoende. Ook als die bijvoorbeeld in een reactie staat onder een artikel op de website.
De wet is een ramp voor een site als YouTube, met miljoenen illegale video’s. Maar ook voor Twitter of Facebook: gebruikers van die sites plaatsen dagelijks tienduizenden ?linkjes naar materiaal dat is beschermd. En ook Google ontkomt er niet aan: de zoekmachine verwijst naar tientallen miljoenen websites met illegaal materiaal. Om al die sites er zelf uit te filteren, lijkt onmogelijk.

cc-foto: Marcelo Graciolli

Geef een reactie

Laatste reacties (27)