16

Google in actie tegen Chinese censuur

Zoekgigant verplaatst servers naar Hongkong

Google heeft het Chinese filiaal Google.cn vanmiddag gesloten en loodst Chinese gebruikers nu naar de ongecensureerde tak van de zoekmachine in Hongkong.

Hongkong, hoewel onderdeel van China, kent minder vrijheidsbeperkingen dan de rest van het land. De verhuizing is mede ingegeven door de hack die eerder plaatsvond bij Google en waardoor persoonlijke gegevens van Chinese dissidenten zijn gecompromitteerd. Google schrijft op het eigen bedrijfsblog dat de Chinese overheid hoogstwaarschijnlijk achter deze operatie zat.

Volgens Google heeft het bedrijf een zinnige en legale oplossing gevonden door de dienst naar Hongkong te verplaatsen. Google.cn gebruikers worden nu doorverwezen Google.hk. Het is mogelijk dat de zoekmachine nu alsnog wordt afgesloten.

Het ANP meldt dat de Chinese autoriteiten de stap van Google “totaal verkeerd” noemen en zien als de verbreking van een belofte.

cc-foto: Hunxue-er Een studente legt een roos op het Google logo bij het kantoor in Peking nadat het bedrijf aankondigde zich mogelijk uit China terug te trekken, 13 januari 2010

Geef een reactie

Laatste reacties (16)