2

Google komt met vergeet-mij-formulier

Google, overvallen door een uitspraak van het Europees Hof, wil zich meer bemoeien met privacywetgeving in Europa

Google heeft een formulier online gezet waarmee mensen kunnen vragen om ‘vergeten’ te worden. Dat wil zeggen dat zoekresultaten met hun naam erin worden verwijderd. Het bedrijf reageert daarmee op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat uitsprak dat ‘vergeten worden’ door een zoekmachine een recht is. Dat meldt de NOS.

NOS:

Op het formulier kunnen mensen aangeven welke zoekresultaten moeten worden verwijderd en waarom. Google vraagt daarbij om een kopie van een identiteitsbewijs. Google beoordeelt vervolgens of de zoekresultaten inderdaad verwijderd moeten worden.

Eerder deze maand oordeelde het Europese Hof van Justitie dat mensen het recht hebben om ‘vergeten’ te worden door zoekmachines. Een Spanjaard had de zaak aangespannen omdat informatie over de gedwongen verkoop van zijn huis na vijftien jaar nog steeds in Google kwam bovendrijven.

Google-topman Larry Page zegt in de Financial Times dat hij wil zich ook meer mengen in de privacy-discussie in Europa. Daarom richt Google een commissie op met privacy-experts uit verschillende landen. Die moet met een advies komen over hoe om te gaan met het recht om vergeten te worden.

NOS: Vergeet-mij-formulier van Google

Foto-cc: Goncalo Nobre

Geef een reactie

Laatste reacties (2)