10

‘Google moet Franse nieuwssites betalen voor copy-pasten’

President Hollande wil koste wat het kost een overeenkomst... Lukt dat niet, dan komt hij met wetgeving

De Franse regering zal, indien nodig, de wetgeving aanpassen om zoekmachines als Google te dwingen te betalen voor het verwijzen naar meldingen van nieuwswebsites. Dat heeft de Franse president François Hollande maandag bekend gemaakt aan Google-baas Eric Schmidt.

Wie door Google News scrolt, bezoekt de website van de nieuwssites die Google geautomatiseerd kopieert niet. Hierdoor lopen de nieuwssites inkomsten mis, is het idee. Daarom willen de websites betaald worden voor de overname van hun content.

Hollande sprak maandag met Schmidt en hoopt voor het einde van dit jaar een oplossing te hebben voor het geschil over de verdeling van inkomsten. Schmidt is echter niet van plan zich gemakkelijk neer te leggen bij de eisen en voert tot in de hoogste gelederen campagne om dwingende maatregelen te voorkomen.

Veel nieuwsmedia lijden onder het wegblijven van adverteerders. Ze wijten dat aan Google en dergelijke ondernemingen, waar adverteerder liever gebruik van maken.

In 2006 heeft een rechtbank in Brussel Google overigens veroordeeld tot het van Google News verwijderen van al het tekst- en beeldmateriaal van een aantal Frans- en Duitstalige dagbladuitgevers. Google was volgens de rechter in overtreding van zowel copyrightwetgeving als wetgeving betreffende databases. Deze uitspraak was mogelijk omdat Google News werd geclassificeerd als ‘informatieportaal’ in plaats van ‘zoekmachine’.

France24: Google to meet President Hollande over content bill dispute

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)