25

Google ontkent schending privacywet

College Bescherming Persoonsgegevens: Google spint web van persoonsgegevens, zonder toestemming van gebruikers 

Uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijkt dat Google in strijd handelt met de Nederlandse privacywet. Google verzamelt gegevens over internetgebruikers, zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd. Dat meldt NOS.


Update vrijdag 10.00 uur:
De acties van Google zijn conform de Europese wetgeving op het gebied van privacybeleid. Dat zegt het internetbedrijf vrijdag in reactie op uitlatingen van het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens.

“Ons privacybeleid respecteert Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren.”

Dit staat haaks op de mening van het CBP, die gisteren stelde dat het handelen van Google in strijd is met de Nederlandse privacywet. Het CBP heeft Google daarom uitgenodigd voor een hoorzitting, waar besloten zal worden of Google een voorwaardelijke boete krijgt opgelegd.

Eerder:
Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via alle Googlediensten worden verkregen. Volgens Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP, spint Google achter de rug om van de gebruikers een web van persoonsgegevens zonder dat mensen gevraagd wordt of ze dat willen. “Dat is in strijd met de wet”, aldus Kohnstamm.

Niet alleen in Nederland wordt de werkwijze van Google bekritiseerd. Het bedrijf wordt in zes Europese landen onderzocht, maar het CBP is het de eerste die nu tot de conclusie komt dat Google de wet overtreedt.

Het CBP meent dat het voor internetgebruikers bijna onmogelijk is om op het internet geen gebruik te maken van Google-diensten. Zelfs internetters die niet direct gebruik maken van Google, worden door het bedrijf bespioneerd.

Kohnstamm:

Ik weet niet welke gegevens Google van mij heeft. Ik weet niet hoe ze dat samenvoegen tot een profiel en ik weet niet welke consequenties dat heeft. Laat staan dat mij ooit iets gevraagd wordt. Dat maakt de wereld heel erg spookachtig.

De informatie die Google verzamelt is volgens het CBP ‘gevoelig’, zoals zoekopdrachten, locaties en bekeken video’s van haar diensten, als YouTube en Gmail.

In maart werd het nieuwe privacybeleid van Google van kracht. Vrij snel bleek destijds al dat het in strijd met Europese privacyrichtlijnen is, aldus de Franse privacywaakhond CNIL. Google werd verzocht de invoering van het nieuwe beleid uit te stellen, maar weigerde.

NOS: CBP: Google overtreedt wet

Geef een reactie

Laatste reacties (25)