11

Google-oprichter: Internetvrijheid onder grote druk

Sergey Brin is bezorgder dan ooit… Facebook en Apple schuldig aan teloorgang open karakter

Google-oprichter Sergey Brin is ongerust over de teloorgang van het open karakter van internet. Volgens Brin staat de internetvrijheid onder druk als nooit te voren. Oorzaak hiervan zijn onder meer bedrijven als Facebook en Apple. Deze gaan innovatie tegen doordat ze te strenge regels hanteren, aldus Brin in een interview met de Britse krant The Guardian.

Naast Facebook en Apple noemt de medeoprichter van Google ook diverse overheden als bedreiging van internetvrijheid. Deze proberen in hun strijd tegen piraterij de toegang tot internet en communicatie te beheersen.

Brin zegt dat hij en Larry Page Google nooit hadden kunnen opzetten als het internet door een bedrijf als Facebook zou zijn gedomineerd. Brin:

Je moet het spel volgens hun regels spelen, welke erg beperkend zijn. Het soort omgeving waarin we Google hebben ontwikkeld, de reden dat we in staat waren om een zoekmachine te ontwikkelen, is dat het web zo open was. Als je eenmaal te veel regels hebt, zal dat innovatie onderdrukken.

In het interview met de Britse krant The Guardian geeft Brin te kennen bezorgder te zijn dan ooit te voren: “het is eng”. Hij zegt dat hij vijf jaar geleden niet kon geloven dat China, of welk ander land, lange tijd internetbeperkingen kon opleggen. “Ik dacht dat er geen manier was om de geest terug in de fles stoppen, maar nu lijkt het erop dat in bepaalde gebieden de geest toch terug in de fles is gestopt”, aldus Brin.

Tegelijkertijd heeft het beleid van Google zelf ook veel kritiek te verduren. Zo is het privacybeleid van Google onlangs drastisch gewijzigd. Verschillende Googlediensten worden voortaan gecombineerd, waardoor Google een veel completer beeld krijgt van wie je bent. Handig, maar het druist tegelijkertijd ook in tegen de huidige privacyregels. De Europese toezichthouders hebben een onderzoek aangekondigd naar de gevolgen van het nieuwe privacybeleid. Bits of Freedom geeft vast wat tips voor een alternatief van Gmail.

The Guardian: Web freedom faces greatest threat ever, warns Google’s Sergey Brin

cc-foto: Nathanael Boehm

Geef een reactie

Laatste reacties (11)