3

Google perkt sluiproute naar krantensites in

Via zoeken konden betaalsites gratis bezocht worden

Google gaat de toegang tot krantensites die werken met een registratie-systeem beperken. Gebruikers kunnen dagelijks nog maar maximaal vijf pagina’s van een dergelijke site bekijken.

Om gebruikers toch te kunnen laten zoeken in krantensites die (al dan niet tegen betaling) registratie vereisen introduceerde Google in oktober de optie First Click Free. Google mocht daarbij de resultaten van de betaalsites opnemen en bood gebruikers de mogelijkheid het directe resultaat gratis te bekijken. Al snel werd ontdekt dat deze methode gebruikt kon worden om het hele registratieproces en eventuele betaling te omzeilen. In plaats van de site zelf te bezoeken werden artikelen ongelimiteerd geraadpleegd via Google.
Aan die sluiproute maakt Google nu een einde met een wijziging in First Click Free. Gebruikers die per dag meer dan vijf pagina’s van een afgeschermde site opvragen worden naar een registratiepagina omgeleid.

Het nieuwe beleid dient om te voorkomen dat een betaalsite als de Walll Street Journal volledig gratis is te raadplegen. Deze site is eigen van Rupert Murdoch, de grootste krantenmagnaat ter wereld, die eerder dit jaar heeft gezworen een einde te maken aan de gratis verspreiding van nieuws via internet. De stap van Google wordt gezien als een gebaar in zijn richting. Murdoch heeft gedreigd Google de toegang tot al zijn websites te blokkeren en in zee te gaan met concurrent Bing van Microsoft.

CC-foto: Lorca56

Geef een reactie

Laatste reacties (3)