11

Google schendt privacy met het automatisch aanvullen

Google weigert de functie te schrappen

De Japanse rechtbank heeft Google vandaag gesommeerd te stoppen met het automatisch aanvullen van zoektermen. Een man die vindt dat door de optie zijn privacy wordt geschonden heeft van de rechter gelijk gekregen. De Japanner is een naamgenoot van een bekende crimineel. Wanneer mensen zijn naam intikken op Google verschijnt automatisch de naam van de crimineel en de zoekresultaten daarover. Dat man vermoedt dat hij door de ‘autocomplete’ functie zijn baan is kwijtgeraakt.

Google vult zoekresultaten automatisch aan met meer woorden om de zoekopdracht nauwkeuriger te maken. Die suggesties zijn gebaseerd op zoekopdrachten van anderen. Daardoor komt het voor dat de Japanner in verband wordt gebracht met de misdaden die niet hij, maar een naamgenoot, had gepleegd. Wie op de door Google geselecteerde suggesties klikt, krijgt tienduizenden pagina’s te zien over zijn criminele verleden.

Vandaag, op de dag van de privacy, weigert Google de ‘autocomplete’ functie uit te zetten. Google zou niet onder de Japanse wet vallen omdat het hoofdkantoor in de VS staat. Daarnaast ontkent Google dat de privacy van mensen niet in het geding is omdat de ‘autocomplete’-suggesties automatisch worden gegenereerd.
NOS: Japan: Google mag niet aanvullen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)