Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

In 2016 sluisde Google 16 miljard euro via Nederland naar Bermuda

  •  
02-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Google zahlt eine Milliarde Dollar für AOL-Beteiligung

© Ein Mann geht am Stand von Google vorbei am 21.10.2005 auf der Buchmesse in Frankfurt am Main (Archivbild). Der global führende Internet- Suchmaschinenbetreiber will eine fünfprozentige Betei

Nederland mag door het Europees Parlement weliswaar niet officieel aangemerkt zijn als belastingparadijs, voor een aantal bedrijven is het dat wel degelijk. Zo schrijft het Financieele Dagblad dat Google in 2016 maar liefst 16 miljard euro aan royalty’s via Nederland naar Bermuda heeft weten te sluizen. Dat is een miljard euro meer dan het jaar eerder.
Sinds 2004 gebruikt Google de Nederlandse holding ‘Google Netherlands Holdings’ om royalty’s, vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van de merknaam en technologie van Google, naar Google Ireland Holdings te verplaatsen. Op die manier worden de merkrechten van Google buiten de VS gehouden.
De bedragen die het Financieele Dagblad noemt, komen uit de jaarrekening die Google Netherlands Holdings vlak voor de jaarwisseling bij de Kamer van Koophandel deponeerde.
Het FD:
"Google Ireland Holdings is in Ierland gevestigd, maar wordt bestuurd vanuit belastingparadijs Bermuda. Daar is het bedrijf ook belastingplichtig, ware het niet dat Bermuda geen vennootschapsbelasting heft."
De financiële route die de Google-gelden afleggen is legaal, maar wel omstreden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.