31

Google-topman bepleit verbod op particuliere drones

Eric Schmidt over nieuwe bedreigingen voor het privé-leven ... Zoekgigant staakte zelf gezichtsherkenning ... Vrees voor 'democratisering' militaire middelen

Eric Schmidt, oud-CEO en thans voorzitter van de Raad van Commissarissen van Google, pleit voor een verbod op het bezit van drones door particulieren. Volgens Schmidt is zo’n verbod noodzakelijk om het privé-leven van burgers te beschermen.


Schmidt zegt in een interview met de Guardian:

Stel je hebt een conflict met je buren. Hoe zou je het dan vinden als je buren een commerciële bewakingsdrone zou aanschaffen die ze in hun achtertuin laten opstijgen. Die dan de hele dag rond je huis vliegt. Hoe zou je dat vinden?

Volgens de topman is een verbod ook hard nodig om te voorkomen dat andere kwaadwillenden, waaronder terroristen, met de techniek aan de haal gaan. Drones met camera’s zijn voor een paar honderd euro te koop. Hij wijst er op dat oorlogvoering net als veel andere technologieën steeds meer ‘gedemocratiseerd’ wordt. Doordat militair toepasbare robots goedkoper worden kunnen die ook door anderen dan overheden ingezet worden. Aan die ontwikkeling zou een halt toegeroepen moeten worden. “De mogelijkheid tot oorlogvoering moet niet aan ieder mens ter beschikking staan.”

Een drone shop in Parijs. Foto: Francisco van Jole

Schmidt maakt zich zorgen over de nadelen van de digitale revolutie. Zo heeft zijn bedrijf op eigen initiatief besloten te stoppen met gezichtsherkenning. Dat besluit werd ingegeven door het feit dat het in Europa verboden is. Volgens Schmidt was het daarom ook geen goed idee het product in de Verenigde Saten aan te bieden. “Ongecontroleerd gebruik van gezichtsherkenning kan voor heel verkeerde zaken ingezet worden. Bijvoorbeeld voor stalking.”

In een opinieartikel in de Wall Street Journal spreekt Schmidt zijn zorgen uit over het gebruik van gezichtsherkenning en andere biometrische technieken door dictaturen. Hij wijst er op dat 57 procent van de wereldbevolking leeft in autocratisch bestuurde landen. Westere bedrijven helpen dergelijke regiems met de technologie maar de landen wissen ook onderling informatie uit. 

cc-foto: Ars Electronica

Geef een reactie

Laatste reacties (31)