25

Goois netwerk geeft jihadles aan kinderen

Jihadist Jermaine W. leidde onderwijsorganisatie... Officieel gaat het om taallessen, maar uit folders blijkt het om Koranlessen te gaan... 

Jermaine W., die onlangs naar terreurgroep IS vertrok, blijkt leider van een stichting voor les in de Arabische cultuur, die deel is van een Goois netwerk van jihadisten dat Koranlessen aan kinderen geeft.

Dat blijkt uit onderzoek dat NRC Handelsblad zaterdag publiceert.

Jermaine W. is de broer van Jason W. die in 2006 15 jaar cel kreeg wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en poging tot doodslag. W. werd nooit veroordeeld, maar wel al  sinds 2004 in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten vanwege zijn radicale ideeën.

De stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur heeft tot doel kennis bij jongeren te bevorderen van ‘zowel de Arabische als Nederlandse taal, kunst en cultuur’, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Het Gooi heeft meer onderwijsorganisaties waarbij mensen met jihadistische sympathieën betrokken zijn. In Hilversum verzorgt een tweede instituut sinds 2009 koranlessen aan 6- tot 16-jarigen, het Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal. Hier kunnen ook volwassenen lessen volgen. Officieel gaat het om Arabische taalles, maar uit de folder blijkt dat cursussen gericht zijn op het leren van de Koran en het vergroten van de kennis over de islam.

De oprichter en een van de docenten van het instituut is Abou Hafs, een radicale prediker uit Hilversum. In een toepsraak op YouTube verheerlijkt hij de jihad. Ook sprak hij op een jihadistische betoging. In een gesprek met NRC vorig jaar noemde hij het ontvoeren van westerlingen onder bepaalde omstandigheden ‘legitiem’.

Op Facebook ontkent Hafs in vernederende en dreigende taal iets met jihadgezinnen te maken te hebben.

Lees het hele verhaal vandaag in NRC Handelsblad (betaald).

Lees ook: ‘Vechten in den vreemde‘ 

CC foto: Been Buddy Longay

Geef een reactie

Laatste reacties (25)