Laatste update 28 januari 2018, 12:01
80

Gordon lacht Chinezen opnieuw uit

Zanger strooit bij cd-presentatie Dries Roelvink extra zout in de wond

Bij de presentatie van het tweede Engelstalige album van zanger Dries Roelvink was de eer aan Gordon om het eerste exemplaar aan Roelvink te overhandigen. Hij kon het niet laten om nog eens te verwijzen naar zijn eerdere kwetsende uitlatingen tijdens een aflevering van Holland’s Got Talent.

“Ik heb de cd geluisterd. En ik ben natuurlijk jurylid. Ik vond wel nummer 39 wel weer heel erg leuk. In deze lijst”, ‘grapt’ de zanger. Het is een verwijzing naar zijn racistische grappen in het programma Holland’s Got Talent, waarin hij aan een Chinese deelnemer onder meer vroeg welke opera van Verdi hij ging zingen; “nummer 39 met rijst?”

Rondom deze kwestie is veel te doen geweest. Gordon houdt vooralsnog voet bij stuk en zweert dat het geen racistische grappen waren. Ook weigert hij zijn excuses aan de zanger aan te bieden. Hij vindt dat Nederland ‘is overlopen door alles en iedereen’. Ook vindt Gordon dat mensen die een andere etnische achtergrond hebben geen kritiek mogen hebben op zijn grappen. De zanger meende in een uitzending van Oog in Oog bovendien dat de deelnemer, Xiao Wang, het allemaal wel prima vond. Uit een verklaring van Wang blijkt echter het tegendeel. Hij schreef onder meer:

I didn’t pay much attention to the exact words spoken by the jury members when I was on stage, but I felt a kind of impoliteness in some of the words. After reviewing them, I must say I dislike the ‘jokes’. I believe that in a multicultural society, where people are supposed to be treated decently and with respect, one should be careful not to offend others, and should think twice before making ‘jokes'”

Ook RTL weigert excuses te maken aan Wang, noch te erkennen dat Gordon een grove fout heeft gemaakt. RTL schrijft – een week nadat het incident de wereld overging – dat de zender het betreurt dat de mensen de opmerkingen van Gordon als kwetsend hebben ervaren. Ook neemt de zender volledige verantwoordelijkheid voor de uitzending. Over de racistische opmerkingen van Gordon zwijgt RTL in de verklaring.

Bekijk de video hier.

Eerder:
Schrijfster Lulu Wang, onder meer bekend van de boeken ‘Het Lelietheater’ en ‘Nederland/Regenland, wo ai ni’ (Nederland/ Regenland, ik hou van jou), heeft een open brief geschreven aan Gordon, naar aanleiding van zijn racistische grappen in het programma Holland’s Got Talent. “U kunt beweren dat u er niets kwaads mee bedoelde, maar het kwam als denigrerend en discriminerend over zowel bij de kandidaat als bij veel van onze Chinese landgenoten”, aldus Lulu Wang.

De schrijfster haalt onder meer Gordon’s opvattingen over wat integratie precies is, onderuit. Zo schrijft ze:

Maar wat houdt integratie volgens u in? Uw stigmatiserende opmerkingen over een bepaalde bevolkingsgroep of over een bepaald beroep voor zoete koek slikken?

Als dat uw opvatting van integratie is, dan zijn onze Chinese landgenoten goed geïntegreerd. Want sinds pinda pinda lekker, loempia, sambal bij tot nummer XX met rijst hebben Chinezen in de afgelopen honderd jaar hun ongenoegen over dergelijke ‘aanspreektitels’ zelden openlijk geuit – soms uw idee van zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur?

Maar nu pikken velen van hen het niet meer. U hebt hen wakker geschud. U bent de laatste druppel die hun zwijgende emmer doet overlopen.”

In het programma Holland’s Got Talent zong een Chinese deelnemer een opera van Verdi. Hierop werd hij door Gordon en door co-jurylid Chantal Janzen beschimpt en uitgelachen vanwege zijn afkomst. Gordon heeft na afloop geweigerd zijn excuses aan te bieden. Hij vindt dat Nederland is ‘overlopen door alles en iedereen’ en vindt dat mensen die een andere etnische achtergrond hebben geen kritiek mogen hebben op zijn grappen. Ook niet wanneer ze racistisch zijn. 

Lees hier de volledige brief.

Lees ook op Joop: Gordon: ‘We laten ons overlopen’ … RTL weigert excuses

cc-foto: webted

Geef een reactie

Laatste reacties (80)