Laatste update 28 januari 2018, 12:02
131

Gordon over racisme-rel: ‘Beschuldigingen overschrijden grenzen’

Entertainer is zich van geen kwaad bewust ... 'Ik ben geen racist' ... 'Ieder bepaalt voor zich wat je kunt zeggen' ... 'Cabaretiers mogen dat soort grappen ook maken' ... 'Het is omdat ik Gordon ben'

In Oog in Oog, het interviewprogramma van Sven Kockelman, reageerde entertainer Gordon voor het eerst uitgebreid op de commotie rond de racistische opmerkingen die hij maakte in ‘Holland’s got talent’.


Gordon reageert op de kritiek: Ik ben geen racist door Joop-nl
In het vraaggesprek lijkt hij een zorgvuldig voorbereide verdediging te voeren die uit een aantal elementen bestaat:
– Anderen doen het ook.
– De kritiek is op mijn persoon gericht.
– Amerikanen en Chinezen zijn zelf veel erger.
– Racisten minachten bevolkingsgroepen, ik niet.
– Het is de schuld van de media.

Hierbij de letterlijk uitgeschreven tekst van het interview van Sven Kockelman (K) met Gordon (G).

K: Van harte gefeliciteerd!
G: Met nummer 39?
K: Met nummer 39. Je wou als kind wereldberoemd worden, nou dat ben je nu, in de Verenigde Staten en in China.
G: Maar wel om de verkeerde redenen, denk ik
K: Ga je je excuses hier vanavond aanbieden?
G: Eh nee, ik voel me totaal niet geroepen om eh… ik heb me ook nooit aangesproken gevoeld als zijnde racist. Daarom heb ik ook een afwachtende houding aangenomen en heel eerlijk dit interview was natuurlijk al gepland voordat de hele commotie losbarstte van de week dus. Ik heb me natuurlijk wel eh… Ja, ik heb dat natuurlijk wel gevolgd. Ik was op vakantie van de week.
K: In Tel Aviv.
G: In Tel Aviv.
K: Lekker Chinees gegeten, twitterde je nog.
G: Chinees uit de Klaagmuur getrokken (lacht). Nee, ik was eigenlijk gewoon een beetje verbijsterd. Wat voor mij als… Ik zeg er een paar dingen over want ik wil er ook niet te lang over wijden want we hebben ook niet zo heel weinig tijd in dit programma, zonde van de tijd eigenlijk, want ik vind het het eigenlijk niet waard. Wat voor mij vooral voorop stond was als de kandidaat zich nooit gediscrimineerd heeft gevoeld of een rotgevoel heeft gehad en zich helemaal niet bewust is geweest van enigerlei racisme of wat dan ook.
K: Meneer Wang
G: Meneer Wang zelf.
K: Is dat zo?
G: Dat is zo. Dat is geverifieerd door de zender en door de producent.
K: Hij stond er wel een beetje beteuterd bij te kijken.
G: Ja maar ja weet je, dat weet je, dat doet bijna elke kandidaat die voor mijn desk komt en ik bedoel het schijnt nogal zo te zijn dat ik gewoon, zeg maar, nogal…. Dat mensen bang van mij zijn. En dat hoor je ook vaak in de wandelgangen ‘nou ik ben heel benieuwd wat Gordon er van zegt’. Ja, dat heb je gewoon. Ik zit daar met een bepaalde functie natuurlijk.
K: Ja.
G: En die functie probeer ik zo goed mogelijk te voldoen en…
K: Dus meneer Wang heeft gezegd ‘voor mij geen probleem’?
G: Meneer Wang heeft gewoon gezegd ‘ik heb daar helemaal geen problemen mee gehad’ en dat was voor mij eh.. het ijkpunt van tot hoe ver kun je gaan. Ik bedoel als die man zich echt beledigd had gevoeld, gediscrimineerd had gevoeld, dan had ik hier vanavond gezeten met een excuus maar dat is niet het geval geweest.
K: Maar het is in de Verenigde Staten opgepikt, het is door Chinese media opgepikt. In de Verenigde Staten word je beschuldigd van racisme. Ben je een racist?
G: Nee, absoluut niet. Verre van. Ik voel me er ook helemaal niet toe aangesproken. Ik bedoel een land als Amerika waar tot voor dertig jaar geleden blanken niet eens eh… of zwarten niet eens een blanke bus in mochten, waar de Ku Klux Klan nog steeds geaccepteerd is in de gemeenschap aldaar, die hebben een probleem met racisme zelf en dat geldt ook voor China waar mensen de gevangenis in verdwijnen omdat ze wellicht dit soort uitlatingen doen op televisie. Ik ben blij dat ik Nederlander ben, dat ik daar zit als jurylid die dat gewoon kan en mag zeggen in een land waar vrijheid van meningsuiting nog steeds heel hoog in het vaandel staat.
K: Zeg je daarmee ‘ik doel wat ik wil, dit is mijn land en veeg eerst effe je eigen oprijlaan aan?’
G: Eh… Ja, dat zou je wel zo kunnen concluderen ja.
K: Met andere woorden je ligt er niet van wakker?
G: Ik lig er absoluut niet wakker…
K: Heb je er wel wakker van gelegen?
G: Nee. We hebben zelfs aanvragen gekregen of we te gast wilden zijn in Amerikaanse talkshows. Ik heb daar helemaal geen zin in. Waarvoor moet ik daarheen? Ik bedoel, ik ben heel gelukkig met wie ik ben hier in Nederland. Ik denk dat ik mijn werk als jurylid heel goed doe en dat blijkt ook wel uit de kijkcijfers. Mensen kijken nog steeds massaal. Er keken gisteren weer bijna twee miljoen mensen naar dus ik denk dat het allemaal overtrokken is. Het is allemaal uit zijn verband gerukt. Ik begrijp wel de discussie.
K: Ja, want die is vervolgens gevoerd. Want er kwamen natuurlijk ook reacties op van mensen van Chinese afkomst die zich wel degelijk gekwetst voelden anders dan meneer Wang. Ik weet niet of je je goede vriend Albert Verlinde in RTL Boulevard hebt gezien, dat wil zeggen uitgesteld want je zat in Tel Aviv.
G: Ja.
K: Maar die zei, die pleitte eigenlijk voor een nieuw ethisch reveil, we moeten weer eens gaan nadenken hoe we met elkaar omgaan in dit land.
G: Nou, ik denk dat meneer Verlinde dan eerst naar zichzelf moet kijken want ik bedoel, ik weet nog heel goed dattie Mariska Hulscher een hoer had genoemd in RTL Boulevard en toen waren ook de rapen gaar. Je kunt je afvragen waar ligt de grens van wat kun je nog zeggen op televisie, wat mag je nog zeggen op televisie. En dat is heel… ja…
K: Waar ligt de grens van een grap?
G: Ja, waar ligt de grens van een grap.
K: Voor jou?
G: Voor mij. Ja. In mijn ogen ben ik, in mijn ogen, niet te ver gegaan. Het was heel onschuldig, ik bedoel ik denk dat heel veel Nederlanders wel eens zo’n grapje hebben gemaakt van ‘sambal bij’ en weet ik veel wat, wilt u een kalender er bij voor de kinderen?
K: Maar dat was ook precies de kritiek, dat is zo stigmatiserend.
G: Ja maar dat zeg ik. Ik heb het ook eh… dat zou ik in verklaring hebben afgegeven, zo van het is een stigmatiserend grapje en zo zijn er zovele. Ik bedoel en…
K: Drie keer was niet een beetje flauw, een beetje veel?
G: Ja ok, maar dan ik maak een televisieprogramma en daar wordt in geknipt en de producent bepaalt uiteindelijk wat er in gelaten wordt en voor mijn part hadden er twee uit gemogen.
K: Voel jij je…
G: En dat gebeurt heel vaak, kan ik je vertellen, dus ik bedoel, soms zitten er wel geen grappen in, dan denk ik nou die had er wel in gemogen dus dat vind ik nou weer jammer.
K: Dus geen excuses, je vindt het eigenlijk allemaal een storm in een glas water, eigenlijk onzin dus?
G: Ik vind het een onzinnig opgeblazen gebeuren wat mede dankzij de media is gekomen dat zij van een Amerikaans blog zoals Ident. Ident heet dat, die Amerikaanse site? (Gordon doelt op Reddit, redactie Joop). Dat zij kreten van bloggers gaan gebruiken als headlines in Nederland in de kranten.
K: Maar het is niet zo maar een blog, het is een groot entertainment blog in de Verenigde Staten dus als daar iets van de Nederlandse televisie wordt en bovendien een storm van kritiek veroorzaakt in de Verenigde Staten is het natuurlijk gewoon nieuws.
G: Ja maar wilt u mij dan uitleggen waarom dat zaterdag de uitzending is, er geen enkele wanklank is te vinden in de Nederlandse samenleving dan wel in de media en dat die dan pas woensdag gevoerd gaat worden naar aanleiding van Amerikaanse en Chinese kritiek? Dat vind ik echt ridicuul. Ik bedoel dan hadden we gelijk in Nederland moeten zeggen ‘Gordon je bent een lul, je bent te ver gegaan’. Op zondag had het in alle kranten gestaan, of op maandag. Maar niet op woensdag omdat Amerika en China er hoog over opgeven.
K: Dit komt natuurlijk ook omdat er een discussie is geweest over Zwarte Piet.
G: Ja.
K: Omdat Jack Spijkerman bij Late Night Humberto Tan ‘niet alleen donker’ noemde ‘maar ook nog dom’. Dus het is een trits van…
G: (Zucht) Ja.
K: … politiek incorrecte of in de ogen van sommigen racistische opmerkingen.
G: Ja maar ik vind racisme, dat staat voor haat tegenover een bepaalde bevolkingsgroep die je minachtend toespreekt en dat is sorry… met ‘nummer 39 met rijst’ kan ik geen enkel vorm van racisme in ontdekken. Het is echt stigmatiserend omdat je denkt aan Chinezen met eten en ik bedoel, ik ben dol op…
K: Waar ligt de grens tussen stigmatiseren en racisme?
G: Racimse vind ik echt een heel haatdragend woord. Als ik een racist zou zijn dan zou ik die man verwerpelijk vinden en dan zou ik misschien niet eens met hem praten. Dat is een racist in mijn ogen.
K: Wat had je gezegd als er een chassidische jood had gestaan?
G: (lacht) Geen idee.
K: Of een Marokkaaan met een baard?
G: Ja, ik heb ook wel eens opmerkingen over Marokkanen gemaakt in Idols en X-factor, ik bedoel, ik heb ooit in het verleden iemand een nekschot toegewenst, waar ik wél spijt van heb. Overigens…
K: Ja, ‘verlos deze kandidaat uit haar lijden’ en toen zei je ‘geef r een nekschot’.
G: Ja, je bent een grappenmaker en grappenmakers maken gewoon wel eens grappen die minder leuk zijn. Ik denk dat als Hans Teeuwen, een Youp van ’t Hek of een andere cabartier mijn grap had gemaakt uit dezelfde overwegingen dan had het kunst geheten en omdat ik Gordon ben en op nationale televisie verschijn is het racisme.
K: Had het uitgemaakt of Chantal Jansen die grap had gemaakt?
G: Nou, ik zal je heel eerlijk vertellen, Chantal zei natuurlijk ook..
K: Mede jurylid he?
G: Ja en een zeer gewaardeerde collega, ik vind haar fantastisch trouwens, zij maakte natuurlijk ook een opmerking van eh…
K: ‘Geeft niks’
G: ‘Geeft niks hoor die naam’. Daar kun je ook wat over zeggen.
K: Dan Karaty, die Amerikaan, zei meteen ‘dit kan je niet doen’.
G: Maar Dan Karaty zegt dat acht van de tien keer dat ik commentaar geef. Hij is Amerikaan. In Amerika kun je sowieso bijna niks zeggen. Laten we nou blij wezen dat we in Nederland leven, dat we wel dit soort grapjes kunnen, moeten kunnen maken.
K: Dus geen spijt?
G: Nee, absoluut niet.
K: Je bent niet te ver gegaan?
G: Nee, absoluut niet.
K: En de volgende keer zou je het weer zo doen?
G: Nou, ik wil niet zeggen dat als er nu een Chinees voor mijn balie komt dat ik dan weer ga zeggen want dan, ja, nee, ik bedoel… Ik ben er wel van geschrokken, laat ik het zo zeggen.
K: Ja?
G: Ja, ik schrik daarvan, want ik bedoel… ik ben heel vredelievend en…
K: Waar schrik je dan van als je vindt dat je niks verkeerd hebt gedaan?
G: … mededogend mens en ik bedoel als mensen mij echt van racisme betichten dat vind ik nogal wat, ik bedoel, ik loop inmiddels 25 jaar mee, ik doe in mijn ogen hele goeie dingen voor de samenleving in Nederland met andere programma’s zoals FF Geen Cent Te Makke, waarin wij met bejaarde mensen en aandacht vragen voor de zorg.
K: Ja.
G: En dat wil niet zeggen dat je dan een vrijbrief hebt om aan de andere kant eh.. eh.. nou ja, zoals gesuggereerd wordt, racistisch te zijn maar ik vind het wel dat het voor mij een grens overschrijdt. Ik vind het nogal wat als mensen dat roepen en zeggen.
K: Maar terug naar de hoofdvraag van dat inmiddels soort van publieke debat: waar ligt dan de grens van een grap? Wat kan je nog wel zeggen en wat kan je niet zeggen?
G: Ik vind, ja dat is voor ieder voor zich. Ik vind te allen tijde dat iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil, dat staat bij mij voorop. (…) Ik bedoel Matthijs van Nieuwkerk mag mij wel aankondigen als relnicht. Dat zou ik als racistisch kunnen opvatten.
K: Het is in ieder geval stigmatiserend.
G: Stigmatiserend.
K: Ben je ook wel een beetje toch?
G: Ja natuurlijk. Maar ik heb geen seconde gedacht van ‘nou wat vervelend dat je dat zegt’. Dat moet hij gewoon zelf weten als hij mij zo wil aankondigen dan is dat zijn ding.
K: En als andere mensen zich dan gekwetst voelen, jammer voor hen?
G: Ja, dat is dan heel jammer. Ik bedoel als er andere relnichten in Nederland zijn die zich daardoor aangevallen voelen, ja. Dat is dan heel jammer.

Hierboven een fragment uit het gesprek. De hele uitzending is hier terug te kijken.

Eerder: Weer racisme-rel bij RTL

Geef een reactie

Laatste reacties (131)