25

Gouda: straatterreur of een mediahype?

Het nieuwe journalistieke programma Argos TV ging terug naar de 'geterroriseerde' wijk Oosterwei

Het is 2008. De Goudse wijk Oosterwei zou gebukt gaan onder straatterreur door Marokkaanse jongens. Dat beeld schetsen de media althans. Maar klopte dat beeld? Of was het een hype. Het journalistieke programma Argos TV wijdde woensdagavond zijn eerste aflevering aan deze zaak.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het is de eerste aflevering uit een reeks over Medialogica. Argos TV zet de feiten op een rij. Een incident, een overval op een buschauffeur, groeit uit tot een probleem van nationaal formaat, een hype die wordt gevoed door de mainstream media. De Telegraaf pakt groots uit, maar het is de NOS die weet te melden dat de dader van de overval een Marokkaan was, dit terwijl zelfs de politie de dader niet had weten te achterhalen. De busmaatschappij in kwestie, Connexxion, doet niets om dit beeld recht te trekken. De burgemeester van Gouda besluit van de situatie gebruik te maken om geld voor zijn stad los te krijgen van het rijk.

Argos is nieuw op tv, maar deed op Radio 1 al aan stevige onderzoeksjournalistiek.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)