160

Gouda vervangt slavernijtraditie Zwarte Piet door folklore

Gouda kiest ervoor om de maatschappelijke discussie niet te negeren

In plaats van Pieten met een slavenuiterlijk, gaat Gouda voor de mix: Zwarte Pieten worden vergezeld van acht Stroopwafel- en Kaaspieten. In Gouda is het uiterlijk van Zwarte Piet al sinds een paar jaar veranderd van zwart naar donkerbruin, waarbij ook de kenmerkende rode lippen en oorbellen achterwege zijn gelaten.


Burgemeester Schoenmaker:

Uiteindelijk hebben we gezegd: we blijven tradtioneel, dat past bij de stad en bij wat mensen willen. Maar we willen toch ook laten zien dat je op een speelse manier iets kunt doen met het uiterlijk van Piet.

Op maandagavond spraken Sunny Bergman en Quinsy Gario, beiden felle tegenstanders van Zwarte Piet, in talkshow Pauw over de bedreigingen aan hun adres wegens hun standpunt.

Update: Zwarte Piet-nazi’s bedreigen BN’ers van Pietmakeover-facebookpagina
Op Facebook zijn enkele programmakers de community ‘Pietmakeover’ gestart, waarop BN’ers in zelfgemaakte video’s van 30 seconden uitleggen waarom ze liever een Kleurenpiet willen dan een Zwarte Piet.

Een van hen is Peter R. de Vries, te zien in bovenstaand filmpje. In reactie op zijn bijdrage ontving hij een e-mail waarin hij wordt uitgescholden en bedreigd.  De Vries bericht hierover op Twitter.

Zie ook: Amsterdam kiest voor Roetpiet

NOS: Goudgele Pieten bij intocht Sint

Geef een reactie

Laatste reacties (160)