Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gouda vervangt slavernijtraditie Zwarte Piet door folklore

  •  
14-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
roetpiet_ANP_300.jpg
Gouda kiest ervoor om de maatschappelijke discussie niet te negeren
In plaats van Pieten met een slavenuiterlijk, gaat Gouda voor de mix: Zwarte Pieten worden vergezeld van acht Stroopwafel- en Kaaspieten. In Gouda is het uiterlijk van Zwarte Piet al sinds een paar jaar veranderd van zwart naar donkerbruin, waarbij ook de kenmerkende rode lippen en oorbellen achterwege zijn gelaten.
Burgemeester Schoenmaker:
Uiteindelijk hebben we gezegd: we blijven tradtioneel, dat past bij de stad en bij wat mensen willen. Maar we willen toch ook laten zien dat je op een speelse manier iets kunt doen met het uiterlijk van Piet.
Op maandagavond spraken Sunny Bergman en Quinsy Gario, beiden felle tegenstanders van Zwarte Piet, in talkshow Pauw over de bedreigingen aan hun adres wegens hun standpunt.
Update: Zwarte Piet-nazi’s bedreigen BN’ers van Pietmakeover-facebookpagina Op Facebook zijn enkele programmakers de community ‘Pietmakeover’ gestart, waarop BN’ers in zelfgemaakte video’s van 30 seconden uitleggen waarom ze liever een Kleurenpiet willen dan een Zwarte Piet.
Een van hen is Peter R. de Vries, te zien in bovenstaand filmpje. In reactie op zijn bijdrage ontving hij een e-mail waarin hij wordt uitgescholden en bedreigd.  De Vries bericht hierover op Twitter.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.