70

Gouden Dageraad bedreigt Griekse moslims

VS bezorgd over populariteit neonazi's ... Orthodoxe kerk houdt bouw moskee tegen ... Commotie over wapens in parlement

In een toespraak tot aanhangers, uitgezonden door de publieke zender Net, stelde parlementslid en partijwoordvoerder van de Gouden Dageraad Ilias Kassidiaris dat een ‘front van 100.000 Grieken’ wordt gevormd tegen de ‘misdadige moslims in Griekenland’ als er gestart wordt met de bouw van een moskee in Athene. De partij heeft 18 zetels in het 300 leden tellende parlement.


Het dreigement van Kassidiaris is de zoveelste escalatie in een steeds grimmiger wordend klimaat. Vorige week ontving de Griekse moslimassociatie een anonieme dreigbrief met het logo van de extreemrechtse partij. In de brief wordt gesteld dat Griekse moslims ‘afgeslacht’ zullen worden ‘als kippen’ indien ze niet voor 30 juni hun ‘islamitische bordelen’ hebben verlaten.

De dreigementen vinden plaats rond de mogelijke bouw van een moskee in Athene waarvoor de regering plannen uit de kast heeft getrokken die al jaren lagen te verstoffen. Die bouw werd steeds tegengewerkt door de machtige Griekse orthodoxe kerk. Mede door druk van de geestelijken is er in heel Griekenland geen enkele officiële moskee te vinden, op enkele gebedshuizen in de buurt van de grens met Turkije na. Moslims zoeken nu hun toevlucht tot informele gebedshuizen maar daar kunnen geen officiële diensten als huwelijksceremonies en begrafenissen gehouden worden.

Ondertussen neemt de dreiging uit de hoek van Gouden Dageraad toe. In het parlement zijn Kamerleden van de extreemrechtse partij gesignaleerd met vuurwapens. En vorige week heeft een lid van een ‘burgerwacht’ bekend dat hij een winkel van een migrant in brand heeft gestoken om ‘het algemeen belang te dienen’. De man zou naar verluidt gesteund worden door de Gouden Dageraad.

Een poging om tot een wet te komen die het toenemend racisme moet inperken, leidt tot verdeeldheid binnen de regeringscoalitie. De orthodoxe kerk heeft bezwaar tegen de wet en oefent druk uit op de politiek.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toont zich bezorgd over de ontwikkelingen in Griekenland en signaleert een toename van racisme en antisemitisme. Volgens de VS onderneemt de Griekse regering nauwelijks actie tegen het groeiend racisme en toenemend geweld. De leider van de Gouden Dageraad heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk in het openbaar de holocaust ontkend.

Video: Propaganda voor de Gouden Dageraad

Geef een reactie

Laatste reacties (70)