9

‘Gouden Dageraad wordt getraind door Grieks leger en politie’

Griekse autoriteiten starten - eindelijk - onderzoek naar banden tussen extreemrechts en politie, leger

Er zijn al langer aanwijzingen van speciale banden tussen de extreemrechtse partij Gouden Dageraad en politie en leger in Griekenland, dat tot 1973 een fascistische militaire dictatuur kende.


De Morgen schrijft:

De Griekse minister van Defensie Dimitris Avramopoulos heeft nu een onderzoek bevolen naar de banden tussen Gouden Dageraad en het leger en de politie. Zo zouden onder meer leden van de special forces die met de partij sympathiseren de militaire tak van Gouden Dageraad opleiden in gevechtstechnieken. “Bij Gouden Dageraad hebben we een volledige militaire structuur met minstens drieduizend mensen die klaar zijn voor om het even wat”, liet een lid van Gouden Dageraad onlangs optekenen in een Griekse krant.

Een aanwijzing voor de banden is dat Gouden Dageraad-leden vaak vrij spel hebben bij vechtpartijen en gewelddadige acties terwijl de politie toekijkt. Directe aanleiding voor het onderzoek is de moord op een linkse rapper. Twee politieofficieren die weigerden een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Gouden Dageraadleden die betrokken waren bij de moord, zijn gisteren ontslagen. Die maatregel is een unicum. De Griekse president Karolos Papoulias heeft gesteld het als zijn plicht te beschouwen om Griekenland “tegen het neofascisme te beschermen”. De extreemrechtse partij die bij verkiezingen een grote winst boekte en derde partij werd, steekt haar sympathie voor het nazisme niet onder stoelen of banken en verheerlijkt geweld. Het logo van de partij vertoont een duidelijke verwijzing naar het hakenkruis.

Na de moord op de rapper is de partij enkele procenten gekelderd in de peilingen, van 8,2 naar 5,8 procent. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)