Laatste update 23 oktober 2018, 22:49
68

Graaiende ING’ers trokken zich niets aan van ministers

Drie ministers van Financiën op rij, Jan Kees de Jager, Jeroen Dijsselbloem en Wopke Hoekstra, hebben ING gewaarschuwd dat een flinke salarisverhoging voor de top zou kunnen leiden tot sociale onrust. Dat meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving in een ochtendkrant.

Uit interne documenten die door een wob-procedrue boven water werden gehaald blijkt dat er van afstemming met het ministerie geen sprake was. ING beweerde eerder van wel. Jeroen van der Veer, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, verklaarde in een hoorzitting dat het salarisbeleid “zeer nauwkeurig afgestemd met het ministerie van Financiën” was. De stukken wijzen anders uit:

Toenmalig minister Dijsselbloem eiste in 2013 bijvoorbeeld een lager salaris voor ceo Ralph Hamers dan zijn voorganger Jan Hommen kreeg. Die lagere beloning kwam er na veel druk uit Den Haag maar ING trok wel een lijn: een lager salaris dan de baas van Rabobank was onbespreekbaar. In 2015 wilde ING de top ook een lekkere salarisverhoging geven. Toen schreef de minister aan de bank: “Ik waarschuw dat de beloning een verkeerd signaal is wat de reputatie van ING (en de rest van de financiële sector) geen goed zal doen.”

Dit jaar probeerden de bankiers van de met gemeenschapsgeld geredde bank opnieuw hun zakken verder te vullen. Dat leidde tot een storm van verontwaardiging. De bank trok de plannen daarop in.

cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (68)