Laatste update 19:04
87

Grapperhaus: Extra aandacht voor vrouwenhaat bij extreemrechts

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, houdt het groeiende rechts-extremisme in Nederland nauwlettend in de gaten. Hoewel er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat rechts-extremistische bewegingen terroristische aanslagen zullen plegen, vreest de minister dat rechts-extremistische denkbeelden ‘brandstof voor gewelddadigheden’ kunnen zijn. In een Kamerdebat over de kwestie bracht GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg naar voren dat rechts-extremistische groepen zich naast een afkeer van etnische minderheden en religieuze groepen als moslims en joden vaak ook kenmerken door genderdiscriminatie. Grapperhaus was het ermee eens dat het ‘uiterst vrouwvijandige beeld’ bij extreemrechtse groeperingen in de rapportages onderbelicht was gebleven en stelt dat het de taak van zijn ministerie is om daar ‘hard op in te zetten’. “Wij komen daar zeker op terug”, aldus de minister.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde deze week dat rechts-extremisme de Nederlandse maatschappij onder druk zet. Grapperhaus is het daar roerend mee eens:

De strategie van een groep als het Nederlandse alt-rechtse Erkenbrand is het normaliseren van racisme door het in een intellectueel format te gieten, om zo het maatschappelijke debat te beïnvloeden. Daar moeten we zeer waakzaam voor zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)