Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gratis én goed: promovendi uit China

  •  
11-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
china300_02.jpg
Nederlandse universiteiten vechten om Chinese wetenschappers ... Aannemen van Chinese promovendus met beurs scheelt universiteit al snel twee ton
Met een zogenaamde China Scholarship Council-beurs (CSC) krijgen Chinese wetenschappers zo’n 1300 euro per maand uitgekeerd als ze aan een buitenlandse universiteit gaan promoveren. Ook krijgen ze een vliegticket en regelt de Chinese overheid hun visum. Dat scheelt Nederlandse universiteiten 200.000 euro aan werkgeverskosten die ze anders gedurende de onderzoeksperiode van 3 tot 4 jaar zouden maken. Chinese PhD-studenten zijn dus wereldwijd gewild.
China deelt ieder jaar ongeveer 7000 beurzen uit. Het aantal Chinezen dat aan Nederlandse Universiteiten promoveert stijgt. In 2007 kwamen er zo’n 100 promovendi naar Nederland, in 2012-2013 waren dat er 634.
Kwaliteit
De promovendi zijn niet alleen ‘gratis’, maar ook nog eens goed. Saskia Ebeling van de Universiteit Utrecht zegt dat de beurs ook als een soort kwaliteitskeurmerk fungeert. Ze geeft ook toe dat als de CSC-beurs er niet zou zijn, de universiteiten niet zo hard zouden strijden om het binnenhalen van Chinese wetenschappers.
Ook voor China is het aantrekkelijk als promovendi naar Nederland gaan, want dat verhoogt de kwaliteit van de wetenschap in het eigen land. Voorwaarde is dan ook dat de wetenschappers na hun onderzoek weer teruggaan naar China.
Nederlandse promovendi
Maar gaan de plekken voor de Chinese wetenschappers niet ten koste van die voor Nederlandse promovendi?
Nee, zegt woordvoerder Bouke de Vos van de Universiteit Wageningen tegen Joop:
Promotieplekken zijn open plekken waarop iedereen kan solliciteren. Daarvoor plaatsen we vacatures via de gebruikelijke netwerken, waaronder beurzen. We zoeken vervolgens de beste kandidaat uit.
De Universiteit Wageningen biedt gemiddeld 240 promotieplekken per jaar aan. Zo’n 60 procent wordt ingevuld door buitenlanders. Hoeveel ‘gesponsorde’ Chinezen daaronder zijn, kon de woordvoerder niet zeggen.
Van die 60 procent buitenlandse promovendi komt ongeveer de helft van buiten de EU.
NOS-correspondent Marieke de Vries bezocht een bijeenkomst in China waar buitenlandse universiteiten hun best doen om Chinese promovendi binnen te halen:

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.