15

‘Gratis trouwen’ dure grap voor gemeenten

'Stellen trouwen gratis om geld in huwelijksreis te kunnen steken' ... Vereniging Burgerzaken wil inkomenstoets

Steeds minder mensen trouwen. Maar wie het wel doet, lijkt geen zin meer te hebben in een grote, dure ceremonie. Gratis trouwen op bijvoorbeeld maandagochtend wordt daarom steeds populairder. Maar de kosten voor zo’n ‘gratis’ huwelijk lopen voor de gemeenten op tot zo’n 400 euro.

Gratis trouwen kan in elke plaats, de gemeente is zelfs verplicht wekelijks minimaal twee gratis huwelijken te voltrekken. Maar voor niets gaat de zon op: de gemeente betaalt de ambtenaar van de burgerlijke stand, een bode om de gasten te ontvangen en iemand om de zaal in te richten en muziek te draaien. Vanwege de kosten, zo’n 400 euro per huwelijksvoltrekking, zijn veel gemeenten al over gegaan tot een simpel ja-woord aan de balie. 

Joep Schulten van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken:

Het gratis huwelijk was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die geen geld hadden om te trouwen. Je ziet nu een verschuiving van mensen die weinig geld hebben naar koppels die het geld simpelweg liever in hun huwelijksreis steken”.

Gemeenten zijn volgens Schulten wettelijk verplicht om minimaal twee gratis huwelijken per week te voltrekken, maar de wachtlijsten lopen op. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn gemeentelijke trouwlocaties in bepaalde stadsdelen al tot juli 2015 volgeboekt. De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken heeft vorig jaar een inkomenstoets voorgesteld om te kijken of iemand in aanmerking komt voor een gratis huwelijk. 

Stellen die hun geld toch liever niet in een uitgebreide bruiloft steken, kunnen als alternatief hun dure huwelijksreis combineren met een massahuwelijk op een exotische bestemming. Populair in bijvoorbeeld Zuid-Korea, en onder jonge stellen in Afghanistan.

NOS: Gratis trouwen is te populair

Cc-foto: K.M. Klemenic

Geef een reactie

Laatste reacties (15)