122

Graus wil nu ook perspolitie

Update: De Pers woest ... PVV nog altijd in dubio over betekenis vrijheid van meningsuiting

Dion Graus vindt dat het afgelopen moet zijn met de pers die zijn dierenpolitie niet serieus neemt. In het Kamerdebat gisteren over de inspectie van de veesector stelde hij dan ook voor dat de Kamer zich hard zou moeten maken voor een soort perspolitie. Die geïrriteerdheid uitte hij met name naar De Pers. Journaliste Marcia Nieuwenhuis schreef op 5 oktober een stuk over de zogenoemde ‘animal cops’ die alleen ingezet zullen worden bij mishandeling van huisdieren, terwijl Graus ze ook had bedoeld als inspecteurs in de agrarische sector.


Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD was er op Twitter snel bij met haar reactie.

‘Zo. Nu pleit Graus voor een perspolitie (boos dat journalisten de waarheid opschrijven: dierenpolitie doet niets aan bioindustrie)’

Graus noemde dagblad De Pers tijdens het debat ‘dat roddelkrantje’. Nieuwenhuis reageert verbaasd op Twitter.

‘Overigens heeft “Mevrouw Marcia van dat roddelkrantje De Pers” de stukken die ten grondslag lagen aan dat verhaal verkregen via de #Wob.’

Graus zette zelf zijn handtekening onder de nota voor de Animal Cops maar wat daar precies in staat lijkt hij niet meer te weten. Nieuwenhuis vroeg de nota op met een  Wob-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) en las in duidelijke en heldere taal dat er ‘geen inhoudelijke redenen’ zijn om de dierenpolitie in te zetten in de ‘agrarische bedrijfstak’.

Dat Graus de feiten niet helemaal op een rijtje heeft, bleek al eerder toen hij vanuit zijn positie in Commissie De-Wit beweerde dat de ABN Amro niet genationaliseerd was. Bij Pauw & Witteman zei hij dat die quote ook door de pers is verdraaid. 

PVV-fractievoorzitter in het Europees Parlement Laurence Stassen haalt een op het eerste gezicht tegenovergestelde manoeuvre uit in het Europees Parlement. Maar ook hierbij gaat het er om dat de PVV wil bepalen wat er wel of niet wordt gepubliceerd. Zij eist dat een documentaire over Afghanistan wordt vrijgegeven waarin beelden voorkomen van verkrachte vrouwen die hun relaas doen. De EU wil dit niet omdat het vrijgeven de slachtoffers in de film in gevaar zou kunnen brengen. Stassen noemt het censuur omdat de EU volgens haar voorkomt dat ‘de ware aard van de islam’ getoond wordt.

NRC: PVV’er Dion Graus pleit na ‘animal cops’ voor ‘perspolitie’

Update 15:00

Dagblad De Pers is pislink over het optreden van Graus. Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij:

 ‘Meneer Graus veegt hier in het openbaar z’n poeperd af met de Grondwet en de vrijheid van meningsuiting. Een volksvertegenwoordiger wil de politie afsturen op een krant die een stuk afdrukt dat hij niet leuk vindt, ik vind het echt volkomen schandalig. Je mag toch hopen dat Wilders die imbeciel nu een keer uit z’n fractie gooit, anders moet zijn partij echt eens van naam gaan veranderen.’

PVV’er Hero Brinkman tracht de rel te sussen met de oeroude vluchtroute van iedere pestkop die in de problemen komt. Hij twittert:

Perspolitie van Dion Graus was een grapje. Waar is de humor bij de linkse media gebleven?

Politieverslaafde politici? Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (122)