Laatste update 11:05
3

‘Great American Novelist’ Philip Roth overleden

De Amerikaanse schrijver Philip Roth is dinsdag overleden omringd door vrienden, dat heeft zijn literair agent bekend gemaakt. Roth werd 85 jaar.

De Volkskrant schrijft in een In Memoriam:

Philip Milton Roth werd in 1933 geboren in Newark, als zoon van een Joodse verzekeringsagent van Oostenrijks-Hongaarse komaf. Hij studeerde aan diverse universiteiten en behaalde een master in Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Chicago. In Chicago leerde hij die andere grote Joods-Amerikaanse schrijver van zijn generatie kennen, Saul Bellow, alsook zijn eerste echtgenote Margaret Martinson. Hun scheiding in 1963 en Martinsons dood als gevolg van een auto-ongeluk in 1968 zouden een belangrijke invloed vormen in Roths vroege oeuvre, met name in boeken als When She Was Good (1967) en My Life as a Man (1974)… Roths grote doorbraak kwam in 1969 met de publicatie van zijn derde roman, Portnoy’s Complaint. Het boek heeft de structuur van een monoloog door de jonge hoofdpersoon Alexander Portnoy tegen zijn psychiater. Portnoy vertelt openhartig over zijn seksuele obsessies, met name zijn opmerkelijke masturbatiepraktijken, zoals jezelf aftrekken met behulp van een stuk lever, alsook over zijn buitengewoon intensieve relatie met zijn Jiddische mama. Veel thema’s in dit boek zouden met regelmaat in Roths oeuvre blijven terugkeren.

Andere beroemde en prijswinnende titels van Roth zijn American Pastoral (1997), The Human Stain (2001), The Plot Against America (2004) en Everyman (2006). In 1998 won Roth de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn boek American Pastoral en in 2011 won hij de Man Booker International Prize ‘voor zijn grote literaire prestaties op het wereldtoneel’.

Cc-foto: Philip Roth (links) met Primo Levi, Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (3)