29

Greenpeace-activisten bezetten Franse kerncentrale

Activisten tonen aan dat de beveiliging van kerncentrale Tricastin aan alle kanten rammelt 

Zo’n dertig Greenpeace-activisten zijn een kerncentrale in het zuiden van Frankrijk binnengedrongen. De activisten bezetten de centrale om aan te tonen dat de nucleaire installaties niet goed beveiligd zijn. Dit in tegenstelling tot wat de Franse overheid, die onlangs nog stelde dat de installaties wel goed beveiligd zijn, meent. De autoriteiten menen dat ook nu de veiligheid niet in het geding is gekomen.


Greenpeace wil met de actie hun oproep tot sluiting van de kerncentrale Tricastin kracht bij zetten. Tricastin is een van de gevaarlijkste kerncentrales in Frankrijk. In 2008 lekte nog zo’n 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof. De centrale werd direct gesloten, maar korte tijd later raakten zo’n honderd mensen besmet met licht radioactief, tijdens onderhoudswerkzaamheden. Op het terrein heeft Greenpeace nu spandoeken opgehangen met lichtprojecties met leuzen als “Klaar om de prijs te betalen?” en “Hollande, president van de catastrofe”.

In Frankrijk wordt deze week gedebatteerd over kernenergie. De Franse president François Hollande beloofde tijdens de verkiezingen het aandeel van kernenergie terug te dringen. Greenpeace hoopt hem ertoe te kunnen dwingen zich aan zijn belofte te houden.

Frankrijk telt 58 kerncentrales. Ze leveren driekwart van alle stroom op.

NRC: Activisten Greenpeace bezetten Franse kerncentrale

Geef een reactie

Laatste reacties (29)