16

Greenpeace en Oxfam per direct uit VN-klimaattop gestapt

milieuorganisaties vinden dat huidige overleg tot niets leidt .... rijke landen hebben zaken niet op orde en komen afspraken niet na

Greenpeace en Oxfam International zijn donderdag per direct uit de klimaatonderhandelingen van de VN-klimaatconferentie in Warschau gestapt. Ze zijn van mening dat de manier waarop er nu wordt vergaderd niet gaat opleveren voor het terugdringen van broeikasgassen.

Volgens Greenpeace en Oxfam komen landen als Japan en Canada terug van van eerder gemaakte beloftes om de CO2-uitstoot te verminderen, Australië is zelfs helemaal niet bereid om de klimaattop serieus te nemen en gesprekken lopen vast omdat financiële gegevens van rijke landen ontbreken.

Tijdens de VN-klimaatconferentie wordt vooral onderhandel over hoe het nieuwe klimaatverdrag er in 2015 gaat uitzien. Een van de grootste uitdagingen is het vinden van een antwoord op de vraag of de rijke landen de arme landen moeten compenseren voor kosten die het gevolg zijn van klimaatverandering. Een ander probleem is dat te weinig landen harde afspraken willen maken over de uitstoot van vervuilende gassen.

Emotioneel en rommelig
Een woordvoerder van Greenpeace noemde het gebrek aan leiding en sturing een slag in het gezicht van de mensen die last hebben van de klimaatverandering, meldt de NOS. De klimaatconferentie verloopt niet geheel zonder slag of stoot. Door het nieuws rond de tyfoon Haiyan die duizenden mensen in de Filippijnen het leven kostte, is internationale conferentie veranderd in een emotioneel forum. Veel landen grijpen de tyfoon aan als bewijs dat we nu moeten handelen en dat het anders te laat is. Ook werd de Poolse minister van Milieu, die voorzitter van de conferentie was, tijdens de conferentie door zijn regering ontslagen omdat hij de schaliegaswinning in Polen zou hebben tegengewerkt. Daarbij had de Poolse regering op hetzelfde moment dat de conferentie plaatsvindt ook een conferentie voor steenkoolproducenten georganiseerd, wat niet in god aarde viel.

De ander organisaties die uit het overleg zijn gestapt zijn Pan African Climate Justice Alliance en International Trade Union Confederation.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)