Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Greenpeace: 'Oude kerncentrales zijn onveilig, moeten dicht'

  •  
05-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerncentrale300.jpg
Exploitanten: Zolang het grootste - en duurste - onderdeel van de kerncentrale, het reactorvat, nog functioneert, kan een centrale langer mee
Met oude kerncentrales die langer in bedrijf zijn dan waar ze voor gebouwd zijn, is de kans op ongelukken onaanvaardbaar groot. Milieuorganisatie Greenpeace vindt het dan ook onaanvaardbaar dat de soms meer dan veertig jaar oude centrales, die technologisch niet ingericht zijn op tientallen jaren extra produceren, toch open worden gehouden. Ze moeten dicht, aldus Greenpeace.
De milieuorganisatie publiceert woensdag een rapport dat opgesteld is door onafhankelijke wetenschappers. Onderzocht zijn de risico’s van het voortzetten van de productie in kerncentrales die eigenlijk al aan het eind van hun levenscyclus zijn. In het rapport zeggen twee Duitse wetenschappers dat het veiligheidsniveau van oudere kerncentrales steeds verder achter op moderne standaarden raakt. Bovendien vergroot de verhoging van de productie van deze centrales de druk op het systeem, waardoor veiligheidsmarges in het gedrang raken. Dat schrijft Trouw op basis van het onderzoek. In de top 10 van oude kerncentrales staat ook Borssele, die in 1973 in bedrijf is gekomen. In 2006 is bepaald dat Borssele tot 2033 open mag blijven. Ook is de productie van 452 megawatt naar 485 megawatt stroom opgevoerd.
Zolang het grootste (en duurste) onderdeel van de kerncentrale, het reactorvat, nog functioneert, kan een centrale met wat aanpassingen langer mee. De levensduur van 46 oudere kerncentrales in Europa wordt op die manier opgerekt. Greenpeace:
Cruciale onderdelen van de centrale, zoals het reactorvat, kunnen vanwege de torenhoge kosten niet vervangen worden. De beperkte ervaring met verouderde kerncentrales laat zien dat het aantal ongeplande onderhoudsstops stijgt. Die stops zelf vergroten de druk op het systeem, doordat het reactorvat grote temperatuur- en drukverschillen slecht kan verdragen.”
De Nederlandse kernenergie-deskundige Wim Turkenburg is ervan overtuigd dat Borssele voldoet aan de veiligheidsnorm. De onderzoekers zouden er volgens hem aan voorbij zijn gegaan dat door de jaren heen de veiligheid in de centrales voortdurend is vergroot.
cc-foto: Anja Hermans

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.