Laatste update 13:20
17

Greenpeace sleept Vlaamse regering voor de rechter om vuile lucht

Na de Nederlandse regering, zijn ook de regeringen van Vlaanderen en Wallonië voor de rechter gedaagd omdat ze te weinig zouden doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Milieuorganisatie Greenpeace sleept de regeringen voor de rechter. Maandag stuurt Greenpeace hen een ingebrekestelling, vanwege gebrek aan daadkracht, waarmee de milieuorganisatie de milieuministers dwingt binnen een maand met een afdoende antwoord te komen.

Vorige week oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat de Nederlandse staat meer moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Die rechtszaak was aangespannen door Milieudefensie. Greenpeace hoopt nu dat, met die uitspraak in de hand, ook de regeringen in België gedwongen zullen worden meer te doen. “We zouden dit niet doen als we niet zouden geloven dat we een effectieve kans hadden om te winnen”, aldus Greenpeace. In de Vlaamse krant De Standaard zegt de milieuorganisatie:

“De Vlaamse regering heeft al vele jaren beleid op papier staan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar studie na studie vertelt ons dat het probleem nog groter is dan we durfden vermoeden.”

Volgens het Europees Milieuagentschap zijn er in België jaarlijks meer dan twaalfduizend vroegtijdige overlijdens, ten gevolge van luchtvervuiling. Bovendien: de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijnstof worden in Vlaanderen zo goed als nergens gehaald. Ook vormt stikstofdioxide (NO2), een ‘minstens even zorgwekkende’ stof, volgens Greenpeace in Vlaanderen ook een groot probleem.

cc-foto: Antwerpen, door Adams K

Geef een reactie

Laatste reacties (17)