43

Greenpeace sluit poorten Eemshaven

Essent vraagt burgemeester om op te treden tegen de blokkade

De bouw van de op kolen gestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven is met de vernietiging van de vergunning illegaal. Toch ging RWE/Essent door met de bouw tot grote ergernis van milieuorganisatie Greenpeace. Ze hebben de poorten van de bouwplaats dinsdag op slot gedaan totdat de rechter in een kort geding besluit of de energieleverancier door mag gaan met bouwen.

Na vijf dagen van illegale bouwactiviteiten is de maat vol”, zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. “We vragen de rechter om in te grijpen en sluiten tot dat moment de poorten. Op een vervuilende en nu ook nog illegale megakolencentrale zit niemand te wachten.

De actievoerders hebben dinsdagochtend de vier toegangspoorten van de bouwplaats afgesloten. Niet alleen Greenpeace, maar ook bewoners uit de regio demonstreren vandaag bij de kolencentrale. Ze eisen dat de bouw wordt stilgelegd.

Schipper:

Dit is dé kans voor Essent om steenkool definitief de rug toe te keren. Het geld dat in de megacentrale wordt gestoken, kan veel beter worden gebruikt om Nederland voor te bereiden op een schone-energietoekomst.

Essent heeft de burgemeester van de gemeente Eemsmond inmiddels gevraagd om op te treden tegen de ludieke blokkade van Greenpeace. “We willen dat de politie optreedt. De veiligheid is in gevaar. Er kan geen mens in of uit, dus ook geen hulpdiensten”, aldus de woordvoerder in de Volkskrant. Volgens Essent is het “niet de juiste manier van Greenpeace om zich te profileren”.

De provincie Groningen is na de vernietiging van de bouwvergunning mede verantwoordelijk, maar wil de bouw nog niet stilleggen omdat ze in afwachting is van een nieuwe vergunningprocedure.

Volkskrant: ‘Greenpeace brengt veiligheid in gevaar’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (43)