7

Greenpeace spoort houtfraudeurs in Brazilië op

Hightech-opsporingsmethode legt betrokkenheid drie Nederlandse bedrijven bloot

Greenpeace plaatste GPS-volgzenders op houttransportwagens – de eerste keer dat de milieuorganisatie deze methode gebruikte, en had gelijk beet: ze ontdekte dat de houtwagens naar delen van het Braziliaanse regenwoud reden waarvoor geen kapvergunningen zijn afgegeven.

De Nederlandse bedrijven Stiho, LTL Woodproducts en Rodenhuis Holding worden ervan verdacht bij de illegale houtkap betrokken te zijn.

Stiho zegt tegen de Volkskrant eerder dit jaar nog gecontroleerd te zijn door de keuringsdienst. Een onderzoek dat ‘positief afgerond’ is, aldus Stiho. Ook LTL Woodproducts beroept zich op een eerdere positieve controle en meldt een onderzoek in te stellen naar aanleiding van de berichten.

Bij de nieuwe opsporingsmethode van Greenpeace werden niet alleen GPS-zenders ingezet maar ook satellietbeelden en luchtfoto’s. Om de zenders te kunnen plaatsen gingen acht activisten undercover. “We lunchten met de chauffeurs en hielpen hen zelfs wanneer de vrachtwagens vastzaten in de modder”, aldus de Braziliaanse leider van de operatie tegen The Guardian.

Greenpeace vraagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om op te treden tegen de fraudeurs middels een zogenaamd handhavingsverzoek.

De Volkskrant: Greenpeace: houtfraude door Nederlandse bedrijven

Cc-foto: Esperanza

Geef een reactie

Laatste reacties (7)