9

Greenpeace staf eist vertrek campagnedirecteur

Nederlandse directeur Greenpeace ondertekende brief niet en stuurt aan op interne discussie

De staf van Greenpeace eist het vertrek van campagnedirecteur Pascal Husting. In een interne brief vragen de medewerkers ook aan internationaal Greenpeace-directeur Kumi Naidoo om zich ‘op zijn positie te beraden’.

De brief gericht aan Husting en Naidoo is niet gepubliceerd, maar wel intern verspreid en ondertekend door veertig leden inclusief bijna alle belangrijke Nederlandse campagneleiders en stafleden. Ze schrijven dat beide directeuren de milieuorganisatie schade hebben toegebracht en dat dit alleen gecompenseerd kan worden met hun vertrek.

Het zal elke keer terugkeren zodra we politici of organisaties bekritiseren. Zoals nu trouwens al gebeurt. Als Greenpeace het niet juist kan doen, wie dan wel?

Sylvia Borren, de Nederlandse directeur van Greenpeace heeft de brief niet ondertekend. Ze betreurt hun fouten, maar denkt ook dat Greenpeace er uit kan komen zonder hun vertrek.

Het was een aanslag op onze reputatie, maar dat vinden Pascal en Kumi ook. In een groepje binnen Greenpeace International zijn we nu bezig de affaire in open dialoog in goede banen te leiden.

Ook Naidoo laat in een verklaring weten dat hij daar hetzelfde over denkt. “Constructieve samenwerking en debat zijn de beste manier om het vertrouwen te herstellen en we vertrouwen erop dat dat gaat lukken.”

Husting kwam vorige maand nog in opspraak toen bekend werd dat hij sinds 2011 ieder weekend het vliegtuig neemt tussen Luxemburg en Amsterdam. Dat werd later twee keer per maand, maar veel donateurs reageerden ontstemd over het nieuws. Alhoewel Husting direct zijn reisgedrag aanpaste, zijn de stafleden gevallen over zijn reactie daarop. Zijn argument was dat ‘een organisatie als Greenpeace niet altijd kan opereren in overeenstemming met de eigen ideeën’. De stafleden vinden die uitlating extreem schadelijk voor hun reputatie.

Dat is extreem schadelijk voor onze campagnes en een klap in het gezicht van degenen die zich wel aan de interne gedragslijnen houden”, schrijven de stafleden in de brief.

Niet alleen het vlieggedrag van Husting, maar ook de verdediging en afhandeling van de directie met betrekking tot de in Rusland tijdelijk gevangen gehouden activiste Faize Oulahsen noemt de staf ‘onvergeeflijk’.

De brief van de stafleden is te downloaden bij de Volkskrant
NRC: Staf Greenpeace eist vertrek van campagnedirecteur

cc-foto: WWF France

Geef een reactie

Laatste reacties (9)