Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Greenpeace vindt nieuw bewijs voor Trafigura giflozing

  •  
30-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Trafigura_01.jpg
Twee valse rekeningen moeten verhullen dat het afval voor een spotprijs werd gedumpt
Milieuorganisatie Greenpeace voert nieuw bewijs aan om grondstoffenhandelaar Trafigura beheer BV gerechterlijk te vervolgen voor de illegale dumping van gif in Ivoorkust. Van een advocaat van een Ivoriaanse bedrijf heeft Greenpeace twee valse rekeningen gekregen die Trafigura onder dwang liet opmaken. De papieren moet verhullen dat het afval voor een spotprijs werd gedumpt.
In de eerste handgeschreven nota die in handen is van Greenpeace staat dat Trafigura duizend dollar per ton betaalde voor het meest schadelijke deel van het afval. In een andere verklaring is echter te lezen dat slechts 35 dollar is betaald.
Het bewijs komt van het Ivoriaanse bedrijfje Tommy, waarvan de directeur inmiddels is veroordeeld, schrijft de Volkskrant. Greenpeace wil de stukken als bewijs invoeren om het Openbaar Ministerie de dwingen Trafigura te vervolgen. Justitie deed dat voor kort alleen voor zaken die in Nederland zijn gepleegd. Greenpeace verwacht op zijn vroegst in januari een besluit van het hof.
Lees meer op Joop over de Trafigura-zaak:

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.