21

Greenpeace voert actie tegen Kolencentrale Essent

┬┤Essent bouwt koelwaterinstallatie zonder vergunning┬┤

Greenpeace heeft vandaag gedemonstreerd op de plek waar Essent een koelwaterinstallatie bouwt ten behoeve van een geplande kolencentrale aan de Waddenzee. Greenpeace heeft de plek waar Essent illegaal bouwt in de Waddenzee gemarkeerd. Het energiebedrijf is bezig met de aanleg van een koelwaterinstallatie voor de kolencentrale die in aanbouw is in de Eemshaven. Actievoerders van Greenpeace hebben de tekst ‘Plaats delict’ en het logo van Essent op de damwand van het bouwwerk geschilderd.

Dit gebeurde nadat Greenpeace eerder vandaag de rechtbank Groningen heeft gevraagd om ervoor te zorgen dat Essent onmiddellijk stopt met bouwen. Essent heeft volgens Greenpeace geen vergunning voor dit koelsysteem bij de nieuw te bouwen kolencentrale. Rolf Schipper, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace:

De Waddenzee is een kwetsbaar en daarom beschermd natuurgebied. Sinds 2006 geldt hier een bouwstop. Toch bouwt Essent hier, zonder vergunning, een enorme koelwaterinstallatie. Wij willen dat deze bouwwerkzaamheden onmiddellijk worden stilgelegd. Door de bouw verdwijnt ten minste 3,1 hectare beschermd natuurgebied. Via het koelwatersysteem wil Essent dagelijks miljoenen liters warm water in de Waddenzee lozen. Dat zal een grote negatieve impact hebben op de waterhuishouding.

Greenpeace roept ook klanten van Essent op zich uit te spreken tegen de bouw van de kolencentrale.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)